ILIJAŠ

Delegacija istanbulske škole “Bilge Soyak” u posjeti Općini Ilijaš

Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić ugostili su u Općini Ilijaš delegaciju istanbulske Osnovne škole “Bilge Soyak” i direktora OŠ “Stari Ilijaš” Adema Alića.

Delegacija osnovne škole “Bilge Soyak” iz Turske, na čelu sa zamjenicom direktora Ayşegül Dönmez Ozer, tri nastavnika i sedam učenika, boravi u četverodnevnoj posjeti Osnovnoj školi „Stari Ilijaš“. Posjeta je upriličena u okviru projekta bratimljenja OŠ “Stari Ilijaš” i OŠ “Bilge Soyak”. Općina Ilijaš je ovaj projekat podržala sa 5.000 KM.

“Osnovna škola “Stari Ilijaš” od 2017. godine ima potpisan Sporazum o bratimljenju. Cilj projekta je uspostaviti internacionalnu saradnju kada su u pitanju međunarodni projekti. Također, mnogo je toga što nas povezuje, te je jedan od ciljeva projekta raditi na očuvanju naše zajedničke tradicije, razmjeni iskustava iz oblasti odgoja i obrazovanja ali i razvijanju naših bratskih odnosa. Učenici Osnovne škole „Stari Ilijaš“ u okviru projekta „Moj izbor je turski“ uče turski jezik kao drugi strani jezik, te su imali priliku posjetiti Istanbul, družiti se sa učenicima bratske škole. U budućnosti ćemo nastojati očuvati navedenu saradnju”, rekao je direktor OŠ “Stari Ilijaš” Adem Alić.

Programom posjete delegacija Osnovne škole “Bilge Soyak” biće u prilici obići Baščaršiju, Vijećnicu, muzej Alije Izetbegovića, šehidsko mezarje Kovači, Institut Yunus Emre, Vrelo Bosne, Trebević (Sunnyland), Konjic, Mostar i Blagaj.

Povezane objave

Back to top button