Delegacija Općine Ilijaš na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Trebnja

Delegacija Općine Ilijaš na čelu s načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem je, na poziv gradonačelnika Alojzija Kastelića, prisustvovala Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Trebnje (Slovenija). Sjednica je održana u petak 17.juna 2022. godine s početkom u 19:30,  na otvorenoj sceni Galerije naivne likovne umjetnosti i Centra za izobrazbu i kulturu.

Svečana sjednica upriličena je povodom Dana Općine, a osim gradonačelnika Alojzija Kastelića,  predsjedavajućeg i članova Vijeća, Svečanoj sjednici su prisustvovali i članovi općinske uprave te predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Republike Slovenije, Trebnja i susjednih lokalnih zajednica. Ovom prigodom dodijeljena su i općinska priznanja uglednim i zaslužnim ustanovama i građanima Trebnja, te poseban poklon za načelnika Općine Ilijaš.

Prisutne su kratkim obraćanjima pozdravili gradonačelnik Kastelić,  predsjednik Državnog sveta (Drugi dom parlamenta) Republike Slovenije Alojz Kovšca te načelnik Općine Ilijaš. Načelnik Fazlić je zahvalio domaćinima na pozivu i svima prisutnima čestitao Dan Općine te dodao kako je ova saradnja i prijateljstvo između dvije općine od izuztene važnosti za Općinu Ilijaš.

Fazlić je dodao: “Današnji sadržajni program posjete bio je višestruko koristan za nas. Nadamo se da ćemo nastaviti našu saradnju na tragu realizacije sporazuma koji smo potpisali prije dvije godine u Ilijašu. Ovdje smo upoznali način funkcioniranja javne uprave i javnih preduzeća, ali i uspješne poslovne projekte i javne investicije. Sve su to korisna iskustva koja ćemo u budućnosti nastojati implementirati i u naše nastupe prema evropskim razvojnim fondovima u čemu računamo i na vašu pomoć.”  Načelnik Fazlić je podsjetio i na godine osamostaljenja  a onda i agresije na Bosnu i Hercegovinu te dodao: “Republika Slovenija se tada pokazala kao prijatelj moje domovine i hvala vam na tome. Očekujemo da ćete i u aktuelnom historijskom i političkom trenutku biti uz nas i pomoći nam da se  moja domovina i formalno nađe u porodici Evropske unije, makar kao pridružena članica. Jer, suštinski, moja domovina  toj porodici i pripada.“

Svečana sjednica protkana je nizom umjetničkih sadržaja i izvedbi lokalnih muzičkih i scenskih umjetnika, a poslije sjednice upriličena je zabava za goste i građane Trebnja.

Prethodni članakLana Pudar u polufinalu Svjetskog prvenstva
Naredni članakObilježena 30.godišnjica stravičnih zločina nad Bošnjacima Višegrada