Delegacija Općine Ilijaš obilježila 30 godina od osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH

Povodom 30 godina od formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Općine Ilijaš predvođena načelnikom Akifom Fazlićem na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu položila je cvijeće i odala počast poginulim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH. Događaju su prisustvovali i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš, predstavnici Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH, te vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš.

Centralni događaji obilježavanja formiranja Prvog korpusa planirani su za 1. septembar, a iz Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH su pozvali građane da se pridruže aktivnostima.

Prvi korpus je formiran odlukom Predsjedništva RBiH od 18. augusta 1992. godine i naredbom Štaba vrhovne komande Armije RBiH od 1. septembra 1992 godine. Bio je jedan od sedam korpusa u sastavu Armije RBiH. Zona odgovornosti Prvog korpusa tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bilo je područje Sarajeva, odnosno odbrana glavnog grada Republike.

Prvi komandant Prvog korpusa Armije RBiH bio je rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan. Komandanti Prvog korpusa bili su još i Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić.

Bitno je napomenuti da su Prvi korpus sačinjavali borci različite etničke pripadnosti. Svrha i cilj Prvog korpusa kao i cjelokupne Armije RBiH bili su čuvanje Bosne i Hercegovine i cjelokupnosti njene teritorije kao suverene, nezavisne, slobodne države svih njenih građana.

Tri brigade Prvog korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti BiH.

ilijas.ba

 

Prethodni članakU Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih osoba
Naredni članakSkupština KS usvojila novi Zakon o visokom obrazovanju