BIHILIJAŠVIJESTI

Delegacija Općine Ilijaš prisustvovala odavanju počasti i kolektivnoj dženazi za šest žrtava u Bratuncu

Delegacija Općine Ilijaš, koju su činili predstavnici Službe za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić i Nermina Kahriman kao i predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Midhat Zildžić prisustvovali su polaganju cvijeća i odavanju počasti te kolektivnoj dženazi za šest osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su ubijene tokom rata 1992. godine na području Bratunca. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani u kasnijim godinama na području Bratunca, Srebrenice, ali i Ilijaša.

Kolektivna dženazi održala se u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju “Veljaci”.

Među žrtvama koje su ukopane ove godine su četiri žene, od koji je najmlađa Amira Paraganlija. Ona je imala samo sedam godina kada je zajedno sa svojom majkom Safijom ubijena u mjestu Joševa kod Bratunca, u maju 1992. godine. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2021. godine, kada su u Joševi otkrivene dvije zajedničke grobnice iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno pet žrtava i to dvije žene i troje djece. Tom prilikom su ekshumirani i posmrtni ostaci Amirine majke Safije Paraganlija. Ona je u momentu smrti imala 31 godinu, a svoj konačan smiraj je također našla nakon ovogodišnje kolektivne dženaze, uz svoju kćerku Amiru.

Najstarija žrtva koja je ukopana jeste Rukija (Selima) Paraganlija, rođena 1925. godine u Biljači kod Bratunca. Ona je imala 67 godina u momentu kada je ubijena, 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani također na lokalitetu Joševa u oktobru 2021. godine.

Konačan smiraj ove godine našla je i Sabaheta (Šukrija) Hasanović, rođena 1952. godine u mjestu Abdulići kod Bratunca. Ona je nestala u novembru 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Miholjevine, općina Srebrenica, u novembru 2020. godine.

Ove godine u Veljacima ukopan je i Šaćir (Šahina) Muminović, rođen 1952. u Mihaljevićima kod Bratunca. On je također 1992. ubijen na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. na lokalitetu Sikirići, općina Bratunac.

U Bratuncu je danas ukopan i Alija (Ramo) Hodžić, rođen 1963. u Suhoj kod Bratunca. Također je nestao u maju 1992., a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1996. na lokalitetu Žerovanj, općina Ilijaš.

(ilijas.ba)

Povezane objave

Back to top button