Delegacije turskih općina Taşköprü i Hanönü posjetile Općinu Ilijaš

Općinu Ilijaš jučer je posjetila delegacije iz Republike Turske koju su činili načelnici općina Taşköprü i Hanönü Abdullah Çatal i Serkan Uçar sa svojim saradnicima, predsjednik Udruženja lokalnih akcionih grupa Ceyhun Chorbaci,  ambasador turizma Fatih Sezgin,  kao i predstavnici udruženja iz oblasti kulture i poljoprivrede. Oni su se sastali sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, a tema sastanka bila je razmjena iskustava i dobrih praksi u oblasti lokalne privrede te mogućnostima buduće saradnje između općina, udruženja žena i privrednika.

Načelnici turskih općina Taşköprü i Hanönü predstavili su svoje općine te iskazali veliki interes za saradnju sa općinom Ilijaš, posebno kroz rad udruženja i privrednih subjekata.

„Veliko nam je zadovoljstvo da smo danas u Ilijašu i upućujemo veliku zahvalnost načelnku Akifu Fazliću za gostoprimstvo. Danas smo tu kako bismo se upoznali sa vašom općinom te razgovarali o različitim praksama koje se koriste u proizvodnji lokalnih tradicionalih proizvoda te da u tom smislu ostvarimo međukulturnu i društvenu, a zatim i poljoprivrednu saradnju. U Turskoj živi mnogobrojno stanovištvo koje ima porijeko iz Bosne i Hercegovine i zato je važno da još više radimo na uspostavljanju jače veze između naših država, posebno kroz poslovnu saradnju, učenje jezika i bratimljenja općina“, istakao je načelnik Uçar.

„Naša posjeta organizovana je sa ciljem podjele iskustva u proizvodnim oblastima te da znanja i iskustva Općine Ilijaš prenesemo u svoje općine. Općina Ilijaš prepoznata je od Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini kao uspješna lokalna zajednica te smo dobili preporuku da posjetimo upravo vas. Vjerujemo da ćemo od ove posjete svi imati velike koristi te  podijeliti iskustva i mjere koje poduzmamo u prevazilaženje krize koja je zahvatila cijeli svijet. Naša općina posebno je poznata po Međunarodnim festivalima bijelog luka i nadam se da će i vaši privednici biti u prilici da posjete ovaj festival i predstave svoje proizvode“, naglasio je načelnik Çatal.

Načelnik Akif Fazlić poželio je dobrodošlicu Delegaciji te predstavio gostima glavne podatke i karakteristike općine Ilijaš.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo što imamo priliku ugostiti mnogobrojnu delegaciju iz Turske te podijeliti primjere dobre prakse u oblasti lokalne privrede, rada naših udruženja te ostvariti prve korake za saradnju u budućnosti. Također, jako je važno da čujemo i primjere dobrih praksi iz općina u Turskoj, koje nam mogu biti od koristi u našem privrednom i društvenom razvoju. Za nas, bitno je i da razvijamo međunarodnu saradnju te omogućimo našim udruženjima predstavljanje na međunarodnim festivalima i sajmovima”, rekao je načelnik Fazlić.

Tokom sastanaka, gosti su izrazili posebno poštovanje prema šehidima i poginulim borcima općine Ilijaš te su zajedno sa načelnikom Fazlićem posjetili Centralno spomen-obilježje i učenjem Fatihe odali počast poginulima u toku agresije na našu domovinu.

ilijas.ba

 

Prethodni članakU Rakovici će se graditi novi azil za nezbrinute životinje
Naredni članakLana Pudar ušla u finale Svjetskog kupa u utrci na 200 metara delfin