Delegaciju Općine Ilijaš primio gradonačelnik bratskog Trebnja u Sloveniji

Delegaciju Općine Ilijaš na čelu s općinskim načelnikom Akifom Fazlićem jutros je u svom kabinetu primio gradonačelnik Trebnja (Slovenija) gospodin Alojzij Kastelić sa saradnicima.

Ilijaš i Trebnje su pobratimljene općine još iz vremena bivše zajedničke države, tačnije od 1977. godine. Uzajamne posjete i komunikacija dviju općina evo već nekoliko godina su obnovljeni, a ovogodišnji susret u Trebnju upriličen je na poziv gradonačelnika Alojzija Kastelića u povodu Dana Općine Trebnje. Današnji susret trebao bi pomoći unaprjeđenju saradnje i ostvarenju nekih zajedničkih poduhvata.

Pored gospode Kastelića i Fazlića, sastanku su prisustvovali i njihovi pomoćnici za privredu i finansije, društvene djelatnosti, poslove civilne zaštite, te direktori javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova kulture.

Nakon kraćeg predstavljanja i upoznavanja sa članovima delegacija, razgovarano je o širokom spektru djelatnosti dviju lokalnih zajednica koje dijele neke zajedničke karakteristike, poput razuđenosti prostora i izazova u domenu komunalne infrastrukture, izgradnje školskih objekata, podrške obrazovanju i udruženjima civilnog društva, realizacije projekata poslovnih zona, podrške poljoprivrednim proizvođačima, zaštite okoliša -posebno vodozahvatnih područja, prečišćavanja otpadnih voda, organizacije dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, kao i razvoja kulturnog i sportskog života.

U nastavku donosimo  izjave načelnika Fazlića i gradonačelnika (župana) Kastelića.

Izjava Kastelić

 

Načelnik Fazlić podsjetio je da je Općina Ilijaš imala bratske veze i saradnju sa općinama Trebnje, Velika Gorica i Obrenovac još od sedamdesetih godina. Rat je prekinuo te veze, a komunikacija i saradnja nastojala se ponovo uspostaviti što se uspjelo sa općinom Trebnje, čija delegacija je boravila u Ilijašu 2019. godine na obilježavanju Dana Općine Ilijaš, kada je svečano potpisano obnavljanje Povelje o bratimljenu.

Načelnik Fazlić dodaje da je cilj ove posjete dodatno unapređenje saradnje u svim sferama.

Delegacija Općine Ilijaš večeras u 19 sati prisustvovat će i Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Trebnja u povodu Dana Općine.

Prethodni članakKnjiga sedmice “Casino Sarajevo” autorice Ljiljane Pirolić
Naredni članakBingo otvorio novi hipermarket u Čeliću