BIH

Dević: Ovo je potvrda da se vršilo pravno nasilje; Stojanović: Načinjena greška, popravit ćemo

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici 17. decembra izglasala je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo a koji je Ustavni sud ocijenio neustavnim.

Dvadeset i četiri zastupnika su bila za donošenje ovog Zakona, šest je bilo protiv a jedan zastupnik je bio suzdržan.

Protiv donošenja izmjena Zakona bio je i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević.

Dević je za Faktor prokomentirao presudu Ustavnog suda ističući kako je time samo potvrđena argumentacija Kluba SDA koju su iznijeli na sjednici.

– Tada smo rekli da ono što radi vladajuća većina je pravno nasilje. Ova presuda je došla u vremenu pandemije, pa zbog toga nećemo insistirati da Vlada koja je imenovana po neustavnom Zakonu, mora odstupiti, jer su nam interesi građana isped političkih interesa. Međutim, to ne znači da ćemo dozvoliti premijeru Fortu i njihovim “ekspertima” da banalizuju ovako značajnu i ozbiljnu presudu, a koja je kao možda nikada do sada pokazala koliko su njihova obrazlaganja hitnih sjednica i hitnih procedura suprotna Ustavu FBiH i Poslovniku o radu Skupštine KS – kazao je Dević, te dodao:

– Pozivamo vladajuću većinu da sjednemo za sto, pomoći ćemo im da riješe ovaj pravni problem koji je nastao kao rezultat njihove bahatosti i neznanja, ali pod uslovom da nam daju čvrsto javno obećanje da više nikada neće uraditi nešto na ovakav način, jer su i nakon ovog Zakona na isti – neustavan način, donijeli i budžet KS.

Za donošenje ovog Zakona glasao je zastupnik Igor Stojanović koji je komentirajući kazao da je Odluka pokazala da se u određenim procedurama pogriješilo.

– Treba biti odgovoran i reći da se napravila greška. Dakle Ustavni sud nije zabranio rad ovoj Vladi, nije dostavio nikakvu mjeru na način da bi zaustavio rad Vlade, ali je ukazao da se neke stvari u samoj proceduri moraju ispraviti i popraviti. Mislim da svi koji smo glasali za ovu Vladu trebamo preuzeti odgovornost i riješiti situaciju što je prije moguće – kazao je Stojanović.

Kazao je da smatra da se procedure trebaju ponoviti.

– Mislim da trebamo sačekati mišljenja pravnika na koji način je to najefikasnijeuraditi sad kad je pandemija i cijela ova situacija da se ne zaustavlja rad niti jednog ministarstva. To treba analizirati i ne znam koja bi to procedura bila. Mislim da bi sastanak trebao biti održan već danas kako bi se riješila procedura i predložila u narednih sedam do 10 dana – navodi Stojanović.

Pitali smo Stojanovića da li je imenovanje Vlade zakonito.

– Mislim da je stvar u skupštinskoj proceduri koja je prekršena, koja nije bila usklađena. Mislim da proceduru treba promijeniti a odluka da se ministarstva spoje ili razdvoje nije predmet sudske odluke. To je politička odluka da se ministarstva razdvoje i spoje, a većina u Skupštini je preuzela odgovornost da se na ovaj način urede ministarstva. Sama sudska odluka se odnosi isključivo na proceduru – zaključio je Stojanović.

izvor Faktor

Povezane objave

Back to top button