VIJESTI

Digitalizacija kino dvorana: Ilijaš jedna od 13 općina koja dobija nove projektore i opremu

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo krenuo je u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH.

Shodno tome, Fondacija za kinematografiju Sarajevo je u decembru 2022. godine objavila tender za nabavku kino projektora i ostale opreme za kino projekcije za potrebe 13 korisnika/općina koji su odabrani putem Javnog poziva Fondacije za kinematografiju Sarajevo, saznaje Akta.ba.

Novu kino opremu će dobiti kino sale u Novom Travniku, Gradačcu, Kiseljaku, Žepču, Tešnju, Posušju, Livnu, Brezi, Tomislavgradu, Goraždu, Cazinu, Bugojnu i Ilijašu.

Nabavka je podijeljena na 13 lotova u ukupnoj vrijednosti od gotovo dva miliona KM. 

Ponuđač za svaki lot može dostaviti samo jednu ponudu. U slučaju da ponuđač preda ili učestvuje sa više ponuda, npr. samostalno i u okviru grupe ponuđača za isti lot, sve njegove ponude za taj lot bit će odbačene.

Također, ponuđač mora biti ovlašteni distributer za kino projektor naveden u ponudi i da posjeduje servis/servisnu mrežu u Bosni i Hercegovini.

Javno otvaranje ponuda će se održati 16. januara 2023. godine u 16:00 sati.

Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno će biti riješen problem kvalitetnog plasmana BH i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina i stvorena kvalitetna mreža nezavisnih kino prikazivača u Federaciji BiH

“Fondacija će u saradnji sa lokalnim zajednicama u prvoj polovini 2023. godine digitalizirati kino dvorane u gradovima i opštinama u Federaciji BiH i da se na taj način  pružiti puno većem dijelu stanovnika da u isto vrijeme kad i u velikim centrima Bosne i Hercegovine i Balkana mogućnost da pogledaju sva velika BH i regionalna filmska ostvarenja kao i aktuelne filmske naslove iz evropske i svjetske produkcije“, navode iz Fondacije.

Za kapitalni projekat digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama Vlada FBiH je alocirala inicijalni fond od 500.000 KM. Odlukom po konkursu sredinom augusta prošle godine je podržano upravo ovih 13 lokalnih zajednica sa projektima digitalizacije i modernizacije kino dvorana.

U ovoj godini Fondacija za kinematografiju Sarajevo planira nastaviti projekat digitalizacije u svim zainteresovanim zajednicama Federacije BiH, dok sve zainteresovane lokalne zajednice ne budu imale opremljene kino dvorane.

Izvor: Akta.ba

Povezane objave

Back to top button