BIHILIJAŠINTERVJUVIJESTI

Prošle godine uloženo oko 800 hiljada KM u kapitalne projekte vodosnabdijevanja

U programu Radija Ilijaš gostovala je direktorica JKP „Vodostan“ Belma Zukić. Općinsko vijeće Ilijaš je na aprilskoj redovnoj sjednici usvojilo Izvještaj o radu i poslovanju ovog preduzeća za 2023. godinu, a u programu smo razgovarali o kapitalnim investicijama, realiziranim i aktuelnim projektima, nastavku ulaganja u razvoj vodovodne i kanalizacione mreže, MEG projektu, funkcionisanju Gradske tržnice Ilijaš, novim projektima i planovima.

U osvrtu na 2023. godinu direktorica Zukić naglašava da je uz podršku Općine Ilijaš uloženo oko 800 hiljada KM u kapitalne projekte i investicije.

-Zadovoljni smo poslovanjem u prethodnoj godini, s aspekta funkcije preduzeća jer smo uspjeli očuvati uredno vodosnabdijevanje tokom cijele godine i sačuvati finansijsku stabilnost preduzeća uzimajući u obzir sve veće izazove,  inflacije, povećanje cijenu energenata, poremećaju u snabdIjevanju roba i usluga. U prethodnoj godini realizirali smo sve kapitalne projekte, investirali oko 800 hiljada KM, uglavnom sredstva iz Općine Ilijaš i vodnih naknada iz kantonalnog Budžeta, kao i iz MEG projekta, gdje učestvujemo sa Općinom Ilijaš, osvojili smo prvu nagradu 180 hiljada dolara i ta sredstva su implementirana u vodovodni sistem. Položeno je 15 kilometara vodovodne mreže i 1,6 kilometara kanalizacione mreže, navela je Zukić.

Najvažniji projekti su izgradnja potpuno novog vodovodnog sistema u Bioči, radi se o rezervoaru, dvije pumpne stanice, cjevovodu od 2,7 kilometara koji će ove godine biti integrisan u postojeći sistem, bit će pristupljeno analizi  i priključenju novih korisnika na gradski sistem.

-Drugi značajan projekat je završetak izgradnje sistema, uvođenja u sistem vodosnabdijevanja MZ Kamenica izvorišta Jazić, pri čemu je završena kaptaža, povezan cjevovod, izgrađena pumpna stanica i kad nam bude trebala dodatna količina vode u ljetnom periodu, ta voda će biti na raspolaganju, trenutno smo u fazi tehničkog prijema, nakon toga ide uvezivanje i nova raspoloživa količina vode, pojasnila je Zukić.

Ilijaš ima komplikovan sistem vodosnabdijevanja, od izvorišta do otvorenog tipa vodozahvata, velikog broja pumpnih stanica, šest lokalnih vodovoda kojima upravlja JKP „Vodostan“. Ipak, u anketi koju je proveo UNDP u okviru MEG projekta građani Ilijaša su izrazili veliki procenat zadovoljstva od čak 92 posto uslugama vodosnabdijevanja.

MEG projekat je odličan jer u njemu učestvuje i komunalno preduzeće i Općina Ilijaš, ta sinergija je potrebna za ove složene procese i vidljivi su rezultati. Prošle godine smo bili prvi, puno radimo na tom projektu i očekujemo nagradu i ove godine.  Ono što je benefit za samo preduzeće je da se prate svi indikatori poslovanja i disciplinira na određeni način i komunalna preduzeća u smislu racionalnog korištenja resursa, smanjenja neoprihodovane vode, racionalizacije cijelog poslovanja. Ponosna sam i zadovoljstvo mi je da su i građani prepoznali naš rad i iskazali zadovoljstvo i razumijevanje u provedenoj anketi.

U prošloj godini najvažniji projekat u pogledu izgradnje kanalizacione mreže bio je na Banovcu.

TED invest kao izvođač radova je položio kanalizacionu mrežu od potoka Gnionica do Banovca, na taj način bit će riješena kanalizacija koja je u proteklom periodu bila slaba karika jer veliki broj naselja, nove zgrada, gradnja na Savića brdu, profili su postali neadekvatni, to je veliki projekat, koji  je nastavljen i ovoj godini. Radili smo i rekonstrukciju oborinske kanalizacije od Binga prema Konzumu jer je cjevovod oštećen usljed izgradnje saobraćajnice. Građani su prijavljivali izlijevanja kišnice, nekad se voda izlijevala i u dvorište crkve, nakon ovih radova nemamo više taj problem. Kanalizaciona mreža bit će rekonstruisana i proširena zbog potreba stanovnišva i u narednom periodu.

JKP „Vodostan“ ima u planu izgradnju fotonaponske elektrane na Karašnici.

-Kada su u pitanju savremeni trendovi i moderna tehnologija u upravljanju vodovnom mrežom realizovali smo projekat smart meteringa i praćenja protoka vode uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i ove godine bit će druga faza tog projekta. Praćenje protoka vode je važan alat za smanjenje neoprihodovane vode jer se smanjuju troškovi i dobiva nova količina vode. U planu je i izgradnja fotonaponske elektrane na Karašnici za vlastite potrebe kako bi umanjili trošak električne energije. Dobili smo urbanističku dozvolu, prikupljamo dokumentaciju za koncesiju sa Ministarstvom privrede, kako bismo pripremili sve za građevinsku dozvolu i krenuli u izgradnju solarne elektrane, koja je značajna za naše preduzeće u smislu smanjenja troškova električne energije i korištenja obnovljivih izvora energije, najavila je direktorica Zukić.

Ove godine realizirani su i mnogi projekti rekonstrukcije lokalnih bazena na lokalnim vodovodima, poput bazena u Srednjem i Čevljanovićima, a planirana je rekonstrukcija i ostalih lokalnih bazena.

Povezane objave

Back to top button