INTERVJU

Direktorica JKP Vodostan Ilijaš Belma Zukić: Uredno vodosnabdijevanje u Ilijašu rezultat je kapitalnih investicija u prethodnim godinama

Na aprilskoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš usvojen je izvještaj o radu JKP Vodostan Ilijaš.

Tim povodom o radu, projektima, planovima, izazovima u radu razgovarali smo u programu Radio Ilijaša sa direktoricom JKP Vodostan Belmom Zukić.

-Prošla godina je hidrološki bila nepovoljna, bila je sušna godina sa dugim periodom bez ikakvih padavina te je bio izazov održati uredno vodosnabdijevanje, ali uspjeli smo prevazići  i nismo imali obustavu na centralnom  vodovodu, kao i na lokalnim vodovodima , šest ih imamo kojima upravlja Vodostan. Taj kontinuitet u vodosnabdijevanju je rezultat kapitalnih investicija u prethodnim godinama jer puno se uložilo u vodovodni sistem: na sanaciji, rekonstrukciji vodovodnih mreža, smanjenja gubitaka, regulacijama pritiska, instaliranju mjerača protoka, napravili smo alate za upravljanje sistemom koji su nam pomogli da u kritičnim periodima uspijevamo sanirati te teškoće, kazala je Zukić.

Vrijednost kapitalnih investicija u vodovodni i kanalizacioni sistem u 2021. godini iznosi 781.141,77 KM i odnosi se na sljedeće projekte: ugradnja vrata i nadstrešnice na objektu filterskog postrojenja na Karašnici ukupne vrijednosti 9.055,93 KM, nabavka i zamjena unutrašnje stolarije u zgradama preduzeća, nabavka kompjuterske i softverske opreme u vrijednosti 8.846,33 KM, nabavka tri vozila vrijednosti 36.000 KM, prespajanje rezervoara Gudelj sa novoizgrađenim rezervoarom Vrutak u MZ Gajevi u vrijednosti 9.885,86 KM, sanacija krovova na procesnoj opremi prouzrokovanih nestankom električne energije na filterskom postrojenju Sokolina u vrijednsoti 1.362,68 KM, nabavka prenosnog turbidimetra za lokalne vodovode u vrijednosti 1.804 KM, priključak na gasnu mrežu radionice preduzeća u vrijednosti od 9.189,85 KM, rekonstrukcija pumpne stanice Kadarići vrijednosti 4.300 KM, zamjena postojeće rasvjete na filter stanici LED svjetiljkama u vrijednosti 2.400 KM, te zamjena mjerača protoka na lokalnim vodovodima u vrijednosti od 241.800 KM.

-Pomenula bih projekte koje realizujemo u Crnoj Rijeci, radi se o dva projekta, izgradnja filter postrojenja jer evo i danas imamo problem s mutnoćom vode i naša cisterna gore doprema vodu građanima. To je opravdan projekat koji je u završnoj fazi, čeka se priključak struje i postrojenje će u testnu fazu i mislim da će sredinom ove godine biti u punom kapacitetu. Drugi projekat je uvođenje dodatne količine vode u vodovodni sistem, izvorište Jazić gdje očekujemo da će ove godine biti završeno kaptiranje izvorišta i dodatna količina vode uključiti u vodovodni sistem. Bitno je napomenuti i da je završeno projektovanje kompletnog vodosistema u Bioči koji je bio van sistema gradskog vodovoda. U prošloj godini realizovana je jedna faza, izgradnja cjevovoda do osnovne škole, u ovoj godini predviđena su budžetom određena sredstva u drugoj fazi, ali to je projekat koji je izuzetno zahtjevan tehnički i investiciono tako da će njegova realizacija trajati duže.

Javnom komunalnom preduzeću “Vodostan”d.o.o. Ilijaš uručen je HACCP certifikat kao dokaz uspješne implementacije sistema upravljanja sigurnošću vode za piće.

Prethodnih godina rađeno je dosta projekata proširenja kanalizacionih mreža što je prouzrokovano stambenom gradnjom i proširenjem naselja.

Ono što bi trebalo biti fokus u narednom periodu je rekonstrukcija postojeće i zamjena, povećanje profila i ono što je neophodno je razdvajanje kanalizacije na oborinsku i fekalnu, što je jedan od preduslova za ugradnju prečistača i da bi ispravno funkcionisao. Predviđena je rekonstrukcija kanalizacione mreže na Banovcu, dio Gnionice, Alića Gaj i Vratuša.

Naplata potraživanja od kupaca je na izuzetno visokom nivou kako od fizičkih lica, tako i od poslovnih subjekata. Ipak, još nemamo dovoljnu svjesnost o važnosti vode, tom neophodnom ograničenom resursu koji je životno važan i kojeg moramo čuvati i štedjeti, poručila je Zukić.

JKP Vodostan upravlja i Gradskom tržnicom, ali broj korisnika je izuzetno mali i njena funkcija vidljiva je samo subotom. Formiranje centra za korisnike koji će biti smješten u Tržnici mogle bi donekle unaprijediti rad jer će biti smještene blagajne pojedinih javnih preduzeća, bit će veći protok ljudi, pa bi i ilijaška Tržnica mogla u perspektivi bolje raditi.

Povećana cijena električne energije i goriva usporit će pozitivan rast i razvoj i u JKP Vodostan, sa osnovačem Općinom Ilijaš razmatrat će se opcije prevazilaženje te situacije, a povećanje cijene vode u tom procesu bila bi posljednja opcija.

Povezane objave

Back to top button