Đaci na skijama od 15. februara

Nakon pisanja Oslobođenja i zastupničke inicijative Mirze Čelika na sjednici Skupštine KS-a, učenici šestih razreda osnovnih škola će ipak proći i školu skijanja na Igmanu i Bjelašnici. Naime, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a je ranije donijelo odluku da se škola skijanja, koja je besplatna, zaustavi zbog cjelokupne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom Covid-19, zbog čega se nije mogao ni pokrenuti postupak javnih nabavki usluga – prevoz učenika u decembru 2020.

PREPORUKE

Međutim, s obzirom na to da će se realizovati škola plivanja za učenike četvrtih razreda, ali i da privatne škole skijanja svakodnevno realizuju časove skijanja za grupe djece, ova odluka je naišla na nerazumijevanje roditelja, učenika i nastavnika tjelesnog odgoja i obrazovanja.

image

Škola je besplatna

Mirza Čelik, zastupnik SDA u Skupštini KS-a, ističe da je zaključak Skupštine obavezujući i da će učenici ove godine uživati na planini, učiti skijati i družiti se na otvorenom.

– Zaključkom Skupštine KS-a zadužuje se Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a da nastavi sa realizacijom Nastavnog plana i programa iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj i realizuje u toku školovanja za učenike šestih razreda osnovnih škola u zimskom periodu na uređenim skijalištima u KS-u. Realizacija nastave se mora uskladiti sa preporukama Kriznog štaba KS-a, a škole će direktnim sporazumom angažovati predviđeni broj autobusa za prevoz djece, rekao je Čelik.

ANKETA

Da će zaključak biti ispoštovan, potvrdili su iz Ministarstva odgoja i obrazovanja KS-a i školama su uputili dopis da provedu anketu među roditeljima i dostave zbirne podatke o broju djece koja će pohađati školu skijanja. Također traže da škole nađu adekvatnu zamjenu za nastavnike tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji će realizovati školu skijanja, a koja će početi 15. februara.

Izvor: Oslobođenje

Prethodni članakOdličan nastup članova CBV Bunkai na Međunarodnom turniru „Valentinovo 2021“
Naredni članakOdlični rezultati AK Ilijaš na pojedinačnom prvenstvu FBiH