U današnje vrijeme mnoge stvari doprinose tome da drže dječje tijelo napetim. Rano izlaganje djece televiziji i kompjuterskim igricama u kojima je mozak bombardiran brzom i bogatom stimulacijom, dovodi do stanja grčenja mišića cijelog tijela, a dijete je često u položaju kao i junaci iz crtića ili igrice.

U okviru obilježavanja “Dječije nedjelje” J.U. Djeca Sarajeva “Vrtić “Ilijaš” održao je aktivnost pod sloganom “Vježbajmo zajedno” koju su uspješno realizovala djeca sa svojim vaspitačima i trenerima iz Škole fudbala “Tempo”. Cilj ove aktivnosti jeste potaknuti kod djece važnost vježbanja i što kvalitetnijeg i aktivnijeg upotpunjavanja slobodnog vremena.

Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljica u JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” kazala je da je riječ o programskim aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje pravilnog rasta i razvoja djece.

U sklopu održavanja “Dječije nedjelje” u školskoj 2019/2020. godini JU „Djeca Sarajeva“ Vrtić Ilijaš ove godine ima niz aktivnosti. Ova današnja aktivnost je saradnja sa timom Škole fudbala „Tempo“ u sklopu aktivnosti „Vježbajmo zajedno“ kako bi djeci, a i roditeljima ukazali na važnost zdravog života, vježbanja, bavljenja sportom u ovo današnje brzo vrijeme. Mi u ovoj sedmici koja se tradicionalno obilježava od 7.- 11. oktobra imamo još niz aktivnosti, a to je upoznavanja djece sa dječijim pravima. Sutra idemo u vrtić Behar da se družimo i da djeca upoznaju kako tamo druga djeca borave, a u četvrtak imamo druženje i predstavu sa obaveznim programom, da bi to na kraju sve začinili sa jednim lijepim druženjem sa roditeljima uz radionicu „Reciklaža nije gnjavaža“, gdje ćemo se družiti i djeci ukazati na značaj zdrave okoline. Podršku imamo od Općine Ilijaš. Ona nama uvijek pomaže i želimo da im se zahvalimo  na dugogodišnjoj podršci, kazala je Fejzić.

Vrtić Ilijaš broji 65 mališana. Ove godine u sklopu obilježavanja ustanove, JU „Djeca Sarajeva“ i Vrtić Ilijaš proslavlja 20. godišnjicu postojanja.

Kroz razne vježbe djeca uče kako pravilno držati tijelo, mogućnosti kretanja pojedinih dijelova tijela, a vježbanje se odvija uz muziku prilagođenu njihovoj dobi. Ubrzan život odraslih je dio i dječjih života te ih od toga ne možemo izolirati. Ali, možemo ih od najranije dobi učiti kako da se nose sa svim što im život donosi.

Share.

Comments are closed.