ILIJAŠKULTURA

Dječiji festival folklora u organizaciji KUD Ilijaš i KSC Ilijaš oduševio posjetitelje

Kulturno-umjetničko društvo  Ilijaš u saradnji sa JU KSC i Radio Ilijaš organizovao je prvi Dječiji festival folklora u petak, 30. decembra 2022. godine, s početkom u 19 sati u punoj gradskoj kino sali.

Predsjednica KUD Ilijaš Alema Sadiković naglašava da je Festival organizovan s ciljem da se najmlađi nagrade i podstaknu na dalje njegovanje i očuvanje tradicije.

Osim naše dvije grupe učestvovali su KUD Turbe Travnik, KUD 1001 noć Fojnica i KUD Ivan planina Tarčin. Poseban pečat ovoj noći dali su svojim glasom naši pjevači Ilda Suljić i Eldin Zoronjić. Predstavljamo igre različitih naroda sa ovih prostora, smatramo da su djeca nosioci naše tradicije i ovo je prilika da naše najmlađe nagradimo za trud i rad tokom cijele godine, da ih dodatno podstaknemo za dalji uspjeh. Broj mladih u KUD-u Ilijaš raste iz dana u dan, prije nekoliko mjeseci napravili smo dvije grupe mladih, ali naš rad ne bi bio moguć bez podrške Općine Ilijaš, kao i JU KSC i Radio Ilijaš koji su nam omogućili prostorije za realizaciju važnih proba za naš dalji napredak, kazala je Sadiković.

Na početku programa prisutnima je ugodan boravak i uživanje u programu poželio direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić naglasivši važnost prenošenja kulturnog nasiljeđa na mlade koji će u budućnosti biti čuvari tradicije i običaja naših naroda.

Nadamo se da će svaki naredni Festival biti uspješniji i da ćete iz ove sale izaći sa više optimizma, vedrine i ozarenih lica. Osobito nam je zadovoljstvo kada vidimo kako naši najmlađi pristupaju našoj tradiciji s ljubavlju. Njeguju tradiciju i baštinu naših prostora prepletenu mozaikom kojeg su najbolje ovjekovječile naše nane i bake tkajući bosanske ćilime. Večeras prisustvujemo jednom takvom događaju, bosanskom ćilimu. Mi kao javna ustanova imamo obavezu pratiti aktivnosti KUD-a Ilijaš i što je moguće više dati doprinos kulturnom životu u našem gradu i općini. Lijepo je na ovakav veseo način ispratiti ovu godinu i nadamo se da će svaka naredna godina biti bolja, naveo je Hodžić. On je u nastavku pozvao prisutne na Javni doček Nove godine u organizaciji Općine i KSC Ilijaš na Trgu Alije Izetbegovića 31. decembra sa početkom u 22:00 sata.

Prvi Dječiji festival folklora u kojem su posjetitelji mogli uživati bio je pun igre, pjesme i običaja naroda i narodnosti BiH, širenja ljubavi, tolerancije, prijateljstva i mira i još jednom pokazao da djeca mogu biti uzor i vrsni čuvari narodnog blaga i običaja.

 

Povezane objave

Back to top button