BIH

Do 15 sati na Općim izborima u BiH glasalo 35 posto birača

Centralna izborna komisija BiH objavila je podatke o izlaznosti na Općim izborima u BiH do 15 sati.

Predsjednik CiK-a Suad Arnautović saopćio je da je zadovoljan ukupnim odazivom birača do 15 sati.

“Odmah na početku želim da saopćim odziv birača. Ukupan odaziv je 1.164.261 birač ili 35 posto, što je zadovoljavajuće. Različito je po entitetima. Pozvao bih sve državljane BiH da izađu na izbore, lijep je dan imamo još vremena da podignemo taj procenat”, rekao je Arnautović.

Ovo je za 2,2 posto manje nego na izborima 2018. godine, kada je u istom periodu glasalo 1.211.025 birača, što je tada bilo 37,2 posto registrovanih.

Nažalost, dodaje, imali smo situaciju da je birač preminuo na biračkom mjestu.

“Zbog smrti glasača na biračkom mjestu dva biračka mjesta su zatvorena. Oba biračka mjesta otvorena su nakon prekida od dva sata i za toliko će biti produžena”, dodao je Arnautović.

Što se tiče prigovora, za povrede na biračkom mjestu do sada su primili 35 prigovora, a za kršenje izborne šutnje evidentirali su 23 prijave.

“Rad izborne administracije nadzire više od 63 hiljade akreditiranih posmatrača. Što se tiče evidentiranja sigurnosnih agencija u BiH, ukupno je evidentiran 31 događaj”, dodaje on.

U osvrtu na rad izborne administracije, Arnautović je kazao kako glasanje i brojanje glasova nadzire više od 60.000 akreditiranih posmatrača.

– Najveći broj, više od 50.000, su posmatrači političkih subjekata koje akreditiraju općinske/gradske izborne komisije u Bosni i Hercegovini, dok je CIK BiH je akreditirao 3.720 posmatrača iz 77 organizacija – kazao je Arnautović.

Na Općim izborima u BiH koji se održavaju danas na glasačkim listićima nalaze se imena 7.258 kandidata. Pravo glasa ima 3.368.666 državljana Bosne i Hercegovine koji će glasati za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Parlamentarnoj skupištini BiH, Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini RS te skupštinama kantona.

U povodu održavanja Općih izbora formirana su ukupno 5.903 biračka mjesta – 5.418 redovnih i sedam u odsustvu ili lično (radi se o raseljenim osobama unutar BiH), te 105 biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, 352 mobilna tima, kao i 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 15 zemalja.

Procjena je da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini koštati 12.528.000 KM.

Povezane objave

Back to top button