Do kraja godine nova Fiskulturna sala u OŠ „Hašim Spahić“ i utopljavanje škole u Bioči

Sastanak na kojem su potpisana dva sporazuma između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općine Ilijaš o  finansiranju projekata u oblasti obrazovanja za izgradnju Fiskulturne sale u OŠ „Hašim Spahić“ i energetske efikasnosti u Područnoj školi u Bioči koja pripada JU OŠ „Stari Ilijaš“ održan je ovog četvrta. Sastanku su prisustvovali  ministar Elvir Kazazović, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i direktori škola Mirsad Kustura i Mahir Dević.

Projekat izgradnje Fiskulturne sale je veoma značajan. Općina Ilijaš  je poduzela sve pripremne aktivnosti-riješeni su imovinsko-pravni odnosi, dobivena  urbanistička saglasnost,  građevinska dozvola, izvedbeni projekat je spreman, sljedeće sedmice bit će raspisan  tender za izbor izvođača radova i nadamo se da će projekat biti završen do kraja ove kalendarske godine. Drugi projekat je utopljavanje područne škole u Bioči, očekujemo da se i taj projekat završi do kraja ove godine. Time Ilijaš nastavlja, uz podršku Ministarstva i Vlade KS,  značajno ulagati u infrastrukturu za obrazovanje i možemo se pohvaliti da imamo dobre uslove u svim objektima osnovnog obrazovanja. Općina je kroz Budžet definisala i projekte vezane za rekonstrukciju i utopljavanje područnih škola u naseljima Ljubnići i Kamenica, što će također biti završeno ove godine, kazao je načelnik Fazlić.

Ministar Kazazović kazao je da je Vlada KS u protekle tri godine obezbjedila značajna sredstva za projekte u oblasti obrazovanja, osim izgradnje novih škola, urađene su desetine projekata energetske efikasnosti.

-Primjetili smo da je sala u OŠ „Hašim Spahić“ mala i u lošem stanju i uspjeli smo da iznađemo sredstva da se obezbjede bolji uvjeti za održavanje sportskih aktivnosti. Prigradske općine bile su lošije pozicionirane u odnosu na ostale, želimo da i djeca u područnim školama imaju iste uslove i da bude princip pravednosti zastupljen na cijelom području KS i u svim općinama i nadam se da će realizacija ovih projekata omogućiti bolje uslove za rad i učenicima i uposlenicima, kazao je Kazazović.

Direktor OŠ“Hašim Spahić“ Mirsad Kustura kazao je da će đaci i uposlenici dobiti puno bolje uslove za rad izgradnjom nove Fiskulturne sale.

– Prije svega dobit ćemo optimalne uslove za odvijanje nastave iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja, dobit ćemo reprezentativnu zgradu za odvijanje svih aktivnosti, postići ćemo dodatnu energetsku efikasnost. Od stare sale planirali smo napraviti četiri nove učionice, izmještanjem školske kuhinje omogućiti produženi boravak za čim imamo veliku potrebu, kao i odvijanje nastave u jednoj smjeni čime bi se postigle dodatne uštede, a također ne bismo više plaćali zakup dvorane za odvijanje nastave iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kazao je Kustura zahvalivši se svima koji su podržali ovaj projekat.

Direktor OŠ „Stari Ilijaš“ Mahir Dević kazao je da je opredjeljenje Općine Ilijaš i resornog Ministarstva ulaganje u oblast obrazovanja, dokaz tome je niz realiziranih višemilionskih projekata u proteklih nekoliko godina.

Područne škole u Malešićima i Misoči su u jako dobrom su stanju, a ostalo nam je još  poboljšanje uslova u Bioči. Odlučili smo ove godine da krenemo u projekat rekonstrukcije, zamjenu stolarije i projekat energetske efikasnosti u Bioči. Imali smo podršku i ministra i načelnika i ukoliko svi tehnički uslovi budu ispunjeni radovi mogu početi već na kraju nastave tako da naša djeca već od septembra i nove školske godine uđu u rekonstruisanu školu, kazao je Dević.

Vrijednost   potpisanog sporazuma za OŠ „Hašim Spahić“ iznosi 700 000 KM,  a za Područnu školu Bioča 30 hiljada KM.

Prethodni članakOdržana 18. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Naredni članakOdržana izvještajna Skupština CK Ilijaš