ILIJAŠVIJESTI

Do kraja godine očekuje se završetak radova na kući za članove Udruženja „Budi mi drug“

Ove godine počela je izgradnja kuće za korisnike udruženja „Budi mi drug“ iz Ilijaša, projekat koji u potpunosti finansira Općina Ilijaš. Ugovorena vrijednost radova u prvoj fazi ovog projekta je 138.297,16 KM, a ukupna vrijednost projekta je 356.941,88 KM.

Prema riječima predsjednice udruženja „Budi mi drug“ iz Iljaša Melihe Mešetović to je jedan od većih projekata za njih a sama ideja došla je prije nekoliko godina.

„Došli smo na ideju da nam treba prostor gdje ćemo biti „svoj na svome“, predložili smo je načelniku Općine Ilijaš gospodinu Akifu Fazliću, ideja mu se svidjela i odmah smo počeli sa planiranjem realizacije. Prošle godine je urađen idejni projekat, a u februaru ove godinje je započela izgradnja samog centra koja upravo ovih dana ulazi u završnu fazu. Iskreno se nadam i očekujem  da će radovi biti završeni do nove godine“, istakla je Mešetović

Udruženje je osnovano 2006. godine i od tada su koristili različite prostorije.

„Prvi prostor koji smo koristili nakon što je udruženje osnovano bila je manja kancelarija koju nismo mogli koristiti za naše svakodnevne aktivnosti, zatim smo koristili salu vatrogasnog doma koja je bila nešto bolja, trenutno se nalazimo u prostorijama vrtića JU „Djece Sarajeva“.  Uslovi nisu loši ali mi smo ipak tu podstanari, osim toga u međuvremenu nam je porastao broj korisnika kao i same potrebe udruženja“.

Prema riječima gospođe Mešetović trenutno broje 55 članova koji bi izgradnjom centra dobili potpune uslove života i rada.

„Centar će biti velike površine, sa dvije etaže. Prvi sprat je zamišljen namjenski sa prostorijama za kuhinju, fizikalni tretman, kupatilo za invalidne osobe, ostavu. Na drugom spratu će se nalaziti dva stana koji su namjenjeni za život u zajednici odnosno pokušaćemo što bolje osposobiti naše članove za samostalan život. Mi već itekako radimo na tome, jedan od primjera je plastenička proizvodnja koju smo pokrenuli zahvaljujući jednoj italijanskoj organizaciji, čiju delegaciju ćemo ugostiti naredne sedmice i tom prilikom će nam donirati sušilicu za začinsko bilje, voće i povrće. Moram istaći da su naša djeca vrijedna, odgovorna i oduševljeni su samom činjenicom da mogu biti korisni. Uvijek naglasim da njima samo treba dati priliku“.

Iako još uvijek postoje predrasude, zaista bih naglasila da se naše društvo sve bolje odnosi prema osobama sa poteškoćama u razvoju.

„Moram istaći svesrdnu pomoć Općinskog načelnika Akifa Fazlića, kao i svih naših sugrađana, privatnih firmi, svi oni nas podržavaju na različite načine, s tim da mi zaista ništa ni od koga ne tražimo i želimo da svojim radom i trudom zaradimo dovoljno za naše potrebe. Spomenula bih naše česte izložbe koje su stvarno posjećene i podržane od strane svih Ilijašana pa i šire. Naglasila bih da su to  vesela djeca, puna ljubavi kojima za sreću treba tako malo. Iskoristila bih priliku i pozvala sve koji žele da nas posjete da to učine, u bilo koje doba dana i noći i da sigurno neće otići iz naših prostorija a da ne ponesu najljepša osjećanja“.

Udruženje nastavlja sa svojim projektima a za sada jedva čekaju na edukaciju za rad na presi kojom će izrađivati print na majicama i šoljama te pomoć udruženja iz Bostona koji će finansirati kupovinu minibusa kako bi svi zajedno mogli putovati i zapjevati.

 

Povezane objave

Back to top button