ILIJAŠ

Dobitnice Srebrnih znački Univerziteta u Sarajevu Adna Nuhanović i Amina Džafo poslale snažne i inspirativne poruke u povodu Međunarodnog dana žena

Da se trud, rad, zalaganje i odricanje isplate, dokaz su studentice II ciklusa studiranja Adna Nuhanović (Pravni fakultet) i Amina Džafo (Filozofski fakultet). Naime, Adna i Amina dobitnice su Srebrnih znački Univerziteta u Sarajevu koje se dodjeljuju jednim od najboljih studenata I ciklusa studiranja. Ključ do uspjeha, kako kažu, jesu upravo disciplina i konstantan rad.

Područje općine Ilijaš je mjesto perspektivnih mladih žena, djevojaka, što dokazuju i rezultati koje postižu na svim poljima. Žene su te koje pružaju temelje pravde, snage i kreativnosti.

Sa našim gošćama govorili smo o značaju žena u savremenom društvu, te koliko je lahko ili teško ženama da uspiju u odnosu na muškarce.

Adna Nuhanović studentica II ciklusa Pravnog fakulteta kazala je da je značaj žene u savremenom društvu ogroman, te da su tom značaju doprinijele upravo žene dugogodišnjim radom i borbom.

„Iskoristila bih priliku da vam se zahvalim na pozivu za učešće u emisiji. Zaista je pohvalno što mladim ljudima pružate priliku da se na neki način promovišu u medijskom prostoru.  Kada govorimo o značaju žene u savremenom društu, on je svakako ogroman. Tom velikom značaju su doprinijele žene svojim uspjehom i dugogodišnjom borbom kroz historiju za prava žena i ravnopravnost. Značaj žene u savremenom društvu je postao dvostruk, obzirom da su žene počele osvajati svijet na svim poljima – političkom, ekonomskom, društvenom, te rušiti sve barijere o nama kao nježnijom spolu. Sa druge strane, mi žene smo nezamjenjive i u svim onim ulogama koje nas čekaju kada dođemo s posla, a to je uloga majke, domaćice i vaspitačice. Pred nama je veliki izazov da ozbiljno pristupimo svim našim poslovima i privatnim obavezama, zbog čega zaista zaslužujemo veliki naklon, uvažavanje i priznavanje“, kazala je Adna.

Dok je Amina Džafo, studentica II cilusa Filozoskog fakulteta kazala da žene danas mogu ravnopravno da rade i učestvuju u svim segmentima društva.

„Čini mi se da je uspjeh žene teže postići i da je uspjeh ženi mnogo bitniji nego muškarcu. Žena je dugo u našem društvu smatrana samo domaćicom i to je bila jedina njena uloga, pa se naše nane i pranane nisu ni obrazovale više od četiri razreda osnovne škole. Danas imamo pravo na obrazovanje, što mi dokazujemo svojim primjerom“, istakla je Amina.

Iako su Adna i Amina ostvarile impozantne rezultate u toku svog školovanja, kako kažu, svoj put ne bi nazvale teškim, već izazovnim.

„Svoj put ne bih nazvala teškim, nego izazovnim jer kada radite ono što volite ne može vam biti teško, već je to samo jedan izazov poslije kojeg osjećate veliko zadovoljstvo. Srebrna značka nije bila moj cilj, ali je lijepa kruna na obrazovanje u toku I ciklusa i naravno motivacija za još veći trud i zalaganje u II ciklusu, ali i karijeri“, poručila je Amina.

Adna je poručila da upravo sve te prepreke na koje naiđemo na putu do uspjeha, na kraju iz nas izvuku ono najbolje, oblikuju nas i daju nam podstrek da se izborimo i dođemo do svog cilja.

„Što se tiče mojih studentskih dana i puta do diplome Pravnog fakulteta i Srebrne značke mogu reći da je zahvaljujući dobroj organizaciji, te neizmjernoj podršci mojih najbližih zaista bio olakšan. Naravno da svaki postignut uspjeh iza sebe nosi mnogo napornog rada, truda i odricanja, te je neminovno da se svi susrećemo sa padovima. S druge strane, potrebno je da imamo i unutrašnju pokretačku snagu koja nas pokreće u momentima kada mislimo da ne možemo dalje“ poručila je Adna.

Adna je dalje kazala kako žene u njenoj profesiji imaju ogromnu ulogu, te su zastupljene kako u akademskoj zajednici, tako i u pravosuđu i advokaturi.

„Kada govorimo o tome da žene moraju mnogo više da rade i da se dokazuju kako bi uspjele, svakako se slažem da u određenim zanimanjima postoji tako nešto. Ja se nikada do sada nisam srela u nekoj situaciji da sam stavljena u nepovoljniji položaj samo zato što sam žena. Smatram da žene vrijede i da znaju, te da su sposobne da obavljaju bilo koji posao jednako kako i muškarci. Žene danas doprinose društvu na svim poljima i u prirodi nas žena je da smo temeljne, da imamo izraženu sposobnost mutitaskinga, te da ne ostavljamo stvari nedovršene“, istakla je Adna.

Naše gošće poslale su snažne i inspirativne poruke svim ženama u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena.

„Moja poruka za kraj za Dan žena svim našim slušateljkama bi bila da uvijek pokazuju solidarnost i budu neizmjerna podrška jedna drugoj, jer u svakoj ženi čuči feministkinja. Kada to kažem, ne mislim da trebamo mrziti muškarce ili lijepe žene, nego da se trebamo boriti da budemo ravnopravne, a to možemo samo i jedino ukoliko se prvenstveno međusobno podržavamo. I da svaki dan bude naš dan, a ne samo 8. mart“, poručila je Adna za kraj.

Amina je također na originalan način poslala poruku svima damama, majkama i ženama, jer su upravo mnoge žene svojim primjerom pokazale da smo jednake i ravnopravne.

Današnji dan je lijepa prilika da se sjetimo uspjeha žena tokom historije čovječanstva, i ne samo od dana kada se počeo obilježavati Dan žena, nego i prije. Naprimjer, osnivač prvog univerziteta u svijet bila je žena Fatima el Fihri u Maroku, i mnoge druge žene koje su svojim primjerom pokazale da smo jednake i ravnopravne. Svakako je bitno svaki dan u godini sjetiti se diskriminacije žena koja nikako nije iza nas. Prije nekoliko godina imali smo primjer diskriminacije žene sa hidžabom u pravosuđu, zatim na fakultetu. Nije više ni pitanje koliko muškarci poštuju žene, nego koliko mi poštujemo jedna drugu. Svim žena bih poručila da je jako bitno da studiraju, da se obrazuju, ne nužno na fakultetu. Danas postoje brojne edukacije i seminari na kojima možemo unaprijediti sebe i u profesionalnom i u privatnom smislu. Dakle, ako je žena domaćića, da bude najbolja domaćica i da se njen izbor poštuje. Isto tako, ako neka žena želi da bude stukinja ili profesorica, trebamo joj to pravo i pružiti“, kazala je Amina.

 

Povezane objave

Back to top button