ILIJAŠVIJESTI

Dodijeljeni ugovori o finansiranju sportskih i kulturnih udruženja iz Budžeta Općine Ilijaš

Potpisivanje Ugovora sportskih i kulturnih udruženja koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš za 2018. godinu održano je ovog utorka u sali Općinskog vijeća Ilijaš.

Ove godine Budžetom  Općine Ilijaš  planirala su ukupna sredstva u iznosu od 155.000,00 KM za finansiranje sportskih udruženja te 24.000,00 KM za finansiranje kulturnih udruženja.

Na početku se prisutnima obratila pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić kazavši da sredstva koja se izdvajaju  za rad sportskih i kulturnih udruženja predstavljaju određenu vrstu finansijske sigurnosti, ali da se svakako izdvajanja za kulturna udruženja trebaju povećati čemu se i nada u toku 2018. godine.

Načelnik Općine Ilijaš Akif  Fazlić čestitao je predstavnicima sportskih i kulturnih udruženja na njihovom radu i rezultatima koji su evidentni. Uvažavajući prijedlog Komisije za sport i kulturu Općinski načelnik je donio konačnu Odluku o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim i kulturnim udruženjima, koji je čestitao udruženjima na uspješno prođenom procesu apliciranja ali i na rezultatima koje su ostvarili u prošloj godini, te dodao:

Pozitivne trendove u radu treba finansirati i tražiti dodatne izvore sredstava,  a ovo daje stabilnost u radu. Ovo su redovna sredstva,  a tokom godine kroz specifične aplikacije nađemo načina da se važni kulturni i sportski događaji  i projekti dodatno finansiraju, kazao je načelnik Fazlić poželjevši svima puno sreće u radu u 2018. godini. 

Predsjednik Upravnog odbora NK Ilijaš Amar Dovadžija naglasio je da sredstva pomažu nesmetanom odvijanju redovnih aktivnosti, ali da svi članovi Uprave NK Ilijaš imaju obavezu osigurati određena finansijska sredstva za klub, bilo osiguranjem projekata, obezbjeđivanjem sponzorstava ili prodajom godišnjih karata za utakmice.

Predsjednik HKD Napredak Ilijaš Iljko Barić izrazio je želju za većom saradnjom i unapređenjem saradnje i aktivnosti kulturnih i sportskih udruženja.

-Nadam se da će biti prilika za saradnjom kad udruženja dobiju prostorije i pozivam da unaprijedimo aktivnosti. HKD Napredak  uzeo je u obavezu njeghovanje kulturne i povijesne baštine a posebno mislim na njegovanje i istraživanje Starog grada Dubrovnika, nekropolu Kopošići i drugih neotkrivenih nekropola i koje bismo trebali iskoristiti i u smislu turističke ponude i u smislu njegovanja historijske baštine, kazao je Barić.

Predsjednica Udruženja žena „San“ Ljubina Amira Tabaković kazala je da redovna finasijska podrška udruženju osigurava stabilnost u redovnim aktivnostima, a u narednom periodu obilježit će Uskrs u Udruženju i više raditi na izradi tradicionalnih ručnih radova.

 

 

Povezane objave

Back to top button