Dom kulture u Podlugovima nekad i sad

dom3Nekada su se u domovima kulture u selima i manjim mjestima održavale igranke, sastanci i zborovi građana, priredbe. Bili su centri kulturnog života, a tu su se okupljali i mlađi i stariji.
Danas je slika potpuno drugačija i mnogo tih objekata je zapušteno, ruinirano i zaboravljeno. Jedan od takvih je Dom u Podlugovima.
Podlugovi, željeznička stanica, opjevana stanica, mjesto poznatih fudbalera, mjesto sreće, mladosti,ljubavi, mjesto koje je živjelo dvadeset četiri sata, mjesto koje je imalo poseban čar. Tako su o Podlugovima pričali prije posljednjeg rata. I danas su Podlugovi centar, raskrsnica, izlazak na autoput, sjedište mnogih firmi i mjesto u kojem su dom našli stanovnici iz više od 20 bh. gradova. Ima svoju dušu. U Podlugovima živi više od pet hiljada stanovnika.spiodic
Regulacionim planom predviđeno je da se u Podlugovima napravi multimedijalna sala, sportska ploha, prostorije mjesne zajednice. No, sve to puno košta.
Stanovnici su zadovoljni prošlogodišnjim projektima koji su unaprijedili kvalitet života mještana, a posebno rješenjem dugogodišnjeg problema kanalizacije u naselju Doci, kao i brojnim projektima asfaltiranja puteva. Mnoštvo projekata je realizirano uz finansijsko učešće građana jer žele da doprinesu bržem razvoju svoje lokalne zajednice.
– U 2013. i 2014. godini napravljeni su brojni projekti u Podlugovima što se tiče infrastrukture.
Što se samog Doma kulture tiče sjećam se kulturno-zabavnih događaja, igranki koje su se održavale 1997. godine, bilo je lijepo. Nažalost, toga danas više nema. Dom je izdat na korištenje privatnom privredniku na 10 godina. Taj ugovor ističe 2015. godine. Mi nemamo pristup trenutno objektu. Ovako zarastao i ruiniran predstavlja sinonim nemilih događaja iz naše neposredne prošlosti. Mi imamo trenutno problem jer nemamo prostorije za sastanke i zborove građana, neka udruženja bi u Domu mogla imati svoje sjedište. Koliko znam, Općina planira tu izgradnju multimedijalne sale jer je objekat prostan više od 200 m2.dom1
Htio bih napomenuti i da Podlugovi nemaju sportsku plohu, koja je također bila ispred Doma. U Podlugovima je mnoštvo stanovnika iz gradova koji su stradali u ratu iz Istočne Bosne, Srebrenice. Mi nemamo prostor gdje bismo mogli održavati obilježavanje godišnjica i sjećanja na te događaje, kaže predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Almir Špiodić.
Također poručuje da ima interesa i indicija da bi građani i privrednici rado učestvovali u rekonstrukciji Doma u Podlugovima, kao što je bio slučaj u Malešićima, u saradnji sa Općinom Ilijaš jer žele da se njegova funkcija vrati i da ostane na korištenje djeci i budućim generacijama. dom4
Danas se u Podlugovima održava Javna rasprava o općinskom budžetu za 2015. godinu. Ostaje da se vidi koji će projekti biti predloženi i hoće li i Dom u Podlugovima naći svoje mjesto u nekoj stavci.

 

Prethodni članakProjekti, problemi i aktivnosti Službe za socijalni rad Ilijaš
Naredni članakNajsvestranija bh. sportašica i Ginisov rekorder na promociji knjige „sportskivremeplov.ba“ u Ilijašu