BIHVIJESTI

Dom naroda PFBiH: Usvojen Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata u Federaciji

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je i Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata.

Prema rezultatima glasanja, “za” je bilo 44 delegata, 19 suzdržanih i dva protiv. Održana je i sjednica Kluba Hrvata koji je zatražio izjašnjavanje Doma pojedinačno o devet amandmana koje su podnijeli na tekst zakona, a koje Vlada FBiH nije prihvatila.

– U pripremu zakona uloženo mnogo truda i znanja, kako uposlenika Ministarstva, tako i predstavnika udruženja civilnih žrtava rata – kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Inače, civilne žrtve rata na ovaj zakon, čiji nacrt je usvojen u mandatu prethodne vlade i oba doma federalnog parlamenta, čekale su skoro tri decenije.

Zakon predviđa mnoga poboljšanja u odnosu na ranije, opće zakonsko rješenje, a između ostalog, važno je istaknuti da se ukida zabrana korištenja ostvarenog prava ukoliko korisnik prava napusti BiH duže od tri mjeseca, što je raniji zakon predviđao.

Ukida se i prihodovni cenzus roditeljima kojima su ubijena djeca u ratu, a u Zakon su uvedene po prvi put kao kategorije civilnih žrtava rata, žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja, te djeca rođena iz ovog zločina, a žrtvama seksualnog nasilja i silovanja i osobama koje su stradalnici zaostalog ratnog materijala ostavljena je mogućnost izbora povoljnijeg prava u kontekstu izbora između lične invalidnine i mjesečnih ličnih primanja.

 

Povezane objave

Back to top button