Dr. Beganović: I danas u KS znatno veći broj oporavljenih u odnosu na broj zaraženih koronavirusom

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović na jutrošnjoj redovnoj press konferenciji informirao je javnost sa najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo KS vezanim za trenutnu epidemiološku situaciju u KS.

U posljednja 24 sata testirana su ukupno 1.094 uzorka, prikupljena u periodu od 16. do 19. novembra, i među kojima su bila 282 pozitivna rezultata.

Od tog broja, porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 173 zaražene osobe, odnosno 61,34 posto, i u samoizolaciji od ranije.

I danas je u odnosu na broj zaraženih znatno veći broj oporavljenih, što je dobro jer se ovaj pozitivni trend nastavlja već peti dan za redom. Prema tome, broj oporavljenih od zaraznog oboljenja Covid-19 u protekla 24 sata je 477 osoba.

„Na bolničkom liječenju u izolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu liječi se 78 pacijenata, a u Općoj bolnici njih 107. Prema tome, ukupno je hospitalizirano 185 osoba, od kojih četiri koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju“, naveo je Beganović.

Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 17 osoba.

Nažalost, desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 205 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 4.998 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 19. novembra ove godine ukupno je registrovana 16.891 zaražena osoba koronavirusom, od kojih je njih 11.688 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 6. do 20. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo 6.088 samoizolacije.

“S obzirom na trenutno zabrinjavajuće stanje neophodno je da se svi građani apsolutno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog stožera/štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva“, poručili su stanovnicima našeg kantona iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Beganović je iznio i najznačajnije informacije iz posljednje analize epidemiološke situacije u KS, koju izrađuje pomenuti zavod, i to za period do 16. novembra ove godine. Kompletna analiza je dostupna na njegovoj službenoj stranici.

Kazao je kako je u analizi konstatovan veliki porast broja oboljelih u KS tokom oktobra i prve polovine novembra.

“U junu je prosječni broj dnevno zaraženih iznosio 11 osoba, u julu 65,4 osobe, u avgustu 47,9, pa u septembru pad od 23,3 osobe dnevno. Dok u oktobru dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije, kada broj dnevno oboljelih raste na 142 osobe. U drugoj polovini mjeseca oktobra i u prvom dijelu novembra ovaj rast je imao eksponencijalni karakter i koji je zaustavljen 06.11. ove godine”, precizirao je Beganović.

Dodao je kako je najveći broj zaraženih registrovan 04. novembra 850 novozaraženih osoba, koji je bio i kumulativni broj, jer su tada analize počele da rade i privatne laboratorije.

Od 10. i 11. ovog mjeseca počinje trend usporavanja broja slučajeva na dnevnoj osnovi, pri čemu prosječan broj dnevno oboljelih iznosi 380.

„Reprodukcijski broj koji govori o potenciji virusa, odnosno koliko jedan zaraženih zarazi novih osoba, u odnosu na 14. oktobar, kada je bio 1,96, 16. novembra je značajno pao i iznosi 0,81, a što predstavlja da broj novozaraženih opada i što se vidi iz dnevnih podataka“, naveo je Beganović.

Naglasio je i da je ukupan broj obrađenih testova do 16. novembra 76.463 testa od početka epidemije u KS, od čega je kod 15.924 testirana lica potvrđen virus.

„Udio pozitivnih se proteklih dana kretao oko 38 posto sa rasponom od 34 do 43 posto“, kazao je Beganović.

Istakao i kako se u FBiH radi monitoring sezonske gripe, i to od 40. ovogodišnje sedmice i pratit će se do 20. sedmice naredne godine.

„Trenutno u Kantonu Sarajevo na punktovima na kojima se provodi sentinel istraživanje i uzimaju uzorci za PCR analizu na sreću još nije registrovana pojava virusa sezonske gripe, što je dobra informacija“, zaključio je pozitivnom informacijom svoje današnje obraćanje javnosti dr. Beganović.

Prethodni članakZVIJEZDA NARODNE MUZIKE: Halid Bešlić danas slavi rođendan
Naredni članakPlin u domaćinstvima Federacije BiH pojeftinjuje za 8,5 posto