Naslovnica BIH Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću presudu legendarnom komandantu Draganu Vikiću i nekadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusufu Pušini, te nekadašnjim pripadnicima Jedinice rezervnog sastava policije Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću oslobođeni optužbi.

Ovu, prvu, informaciju prenijeli su Vikićevi saborci i prijatelji koji su izašli iz sudnice i slave ispred Suda BiH. Nekoliko boraca otišlo je i do Davora Dragičevića, koji danima noći pred Sudom i Tužilaštvom BiH tražeći pravdu za ubijenog sina Davida.

U predmetu Dragan Vikić i ostali su optuženi Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Optuženi su se teretili da su postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su navodno sudjelovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.

Uskoro opširnije…

Prethodni članakZvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto ‘Moć knjige’
Naredni članakTradicionalno i ove godine Sajam domaćih proizvoda u Ilijašu