Uncategorized

Draškić i Manojlović: Optužene nije vidio u Lješevu

U nastavku suđenja za ratne zločine počinjene na području Ilijaša, svjedok Odbrane Save Manojlovića rekao je pred Državnim sudom da u akciji u Lješevu nije učestvovao optuženi, a da je moguće da je vod kojim je komandovao optuženi Ranko Draškić čuvao liniju između Breze i Lješeva.

Marinko Vidović, koji je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu a protiv kojeg je Državno tužilaštvo u decembru 2022. podiglo optužnicu kojom ga, zajedno s Perom Vujovićem, tereti za ubistvo 20 civila i ranjavanje dvije osobe 1992. godine u mjestu Lješevo kod Ilijaša, svjedočio je na poziv Odbrane optuženog Save Manojlovića.

Vidović je putem videolinka svjedočio iz Višeg suda u Beogradu, te je rekao da je komandovao Interventnom jedinicom, koja je imala tri voda, a da su 4. juna 1992. godine “dobili poziv od mještana Lješeva da se tamo puca”.

“Mi smo otišli tamo, stigli smo naveče i noć smo proveli na lijevoj strani puta kod Lješeva”, kazao je svjedok, dodavši da su ujutro narednog dana ušli u selo i počeli izvoditi ljude iz kuća te tražiti oružje.

“Oni su predali nešto smiješno od oružja, neko ručno pravljeno lovačko oružje, te su se okupili na jednom mjestu, a dosta njih je bilo u uniformama”, rekao je Vidović.

Nakon toga, u donjem dijelu sela Lješevo, prema kazivanju svjedoka, začula se pucnjava, te je on sa svojim vojnicima, kojih je bilo između 30 i 60, krenuo tamo, a kako je izjavio, ostavio je trojicu da čuvaju mještane koji su bili okupljeni u grupi.

“Sišli smo i čuli da su poginula trojica naših vojnika, a onda nakon pola sata su se začuli rafali, vratili smo se gore i vidio sam Marka Zenicu za mitraljezom. Samo sam rekao: ‘Šta si to uradio?’, već je bilo gotovo”, ispričao je Vidović.

Svjedok je naveo i kako je jedna grupa muškaraca i žena odvedena u stanicu, te da misli da su razmijenjeni.

Tužitelja Adisa Nuspahića zanimalo je ko je komandovao vodovima, a svjedok je kazao da se sjeća da je jednim vodom komandovao Ranko Draškić, ali da on nije bio u Lješevu, već je organizovao liniju prema Brezi, “kako bi spriječili eventualni napad muslimana”.

Nakon što je vidio da su pobijeni ljudi u Lješevu, svjedok je na pitanje tužioca rekao kako se ne sjeća da li je pisao izvještaj o tome.

“Da nisu poginula naša tri vojnika, ništa se od ovoga ne bi desilo u Lješevu”, kazao je svjedok.

Optužnica tereti Marinka Vidovića u svojstvu komandanta, a Peru Vujovića kao pripadnika Interventnog voda Prve ilijaške lakojurišne brigade Vojske Republike Srpske, da su tokom juna 1992. godine u mjestu Lješevo kod Ilijaša počinili zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni se terete da su 5. juna 1992. godine, zajedno s drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i hapšenje civilnog stanovništva. Vidović i Vujović su, prema informacijama Državnog tužilaštva, nastanjeni u Srbiji, čiji su i državljani.

Za zločine na području Ilijaša počinjene 1992. godine sudi se Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, koji su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda TO-a Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Prema optužnici, oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Suđenje se nastavlja 28. juna.

Izvor: BIRN

Povezane objave

Back to top button