BIHILIJAŠVIJESTI

Draškić i Manojlović oslobođeni optužbi za zločin kod Ilijaša

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su Ranko Draškić i Savo Manojlović oslobođeni optužbi za zločin protiv čovječnosti na području Ilijaša.

Draškić i Manojlović su oslobođeni optužbi da su kao pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike počinili progon nesrpskih civila u Lješevu kod Ilijaša u junu 1992. godine.

Sudsko vijeće nije, kako su naveli u obrazloženju,  moglo izvan razumne sumnje utvrditi da su dvojica optuženih 5. juna 1992. učestvovala u ubistvima 20 civila u Lješevu. Za Vijeće je nesporno da je izvršen napad na Lješevo, da su civili koji su pronađeni u selu odvedeni u logor, a da je grupa od njih 20 ubijena u dvorištu jedne kuće, kao ni da su dvojica optuženih bila u selu tog dana.

“Međutim, nakon svestrane ocjene dokaza, Vijeće nije moglo isključiti van razumne sumnje da su optuženi uzeli učešće u inkriminisanom događaju”, kazao je sudija Šaban Maksumić.

Draškić je oslobođen i po drugoj tački optužnice za učešće u odvođenju muškaraca iz Kadarića 9. juna 1992.  Vijeće je zaključilo da nisu pruženi dokazi o konkretnim radnjama koje je preduzeo optuženi.

Optuženima su ukinute mjere zabrane. Savo Manojlović nije prisustvovao izricanju presude.

Suđenje Draškiću i Manojloviću je počelo u martu 2022. godine.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

Sutra u našem programu možete poslušati komentare na presudu.

Povezane objave

Back to top button