VIJESTI

Draškić i ostali: Svjedoci nisu vidjeli civile u Lješevu

U nastavku suđenja za ratne zločine počinjene na području Ilijaša, svjedoci Odbrane Ranka Draškića kazali su pred Državnim sudom da su s njim išli u akciju na selo Lješevo, u kome nisu vidjeli civile.

Rajo Cvjetković rekao je da je početkom rata 1992. godine bio pripadnik Interventnog voda Srpske opštine Ilijaš, čiji je komandir bio optuženi Draškić. Prisjećajući se akcije na Lješevo, svjedok je kazao da je naređenje dobio od komandira i da su kamionom došli do Podlugova, odakle su nastavili pješice.

“Išli smo u Lješevo da zaštitimo stranu da ne bi muslimani ušli u selo s leđa”, rekao je on, dodavši da misli da je toj akciji prethodio incident, kada je nekoliko policajaca ubijeno na punktu na putu Ilijaš – Visoko.

Svjedok je kazao da su se po dolasku u Lješevo pozicionirali kod prvih kuća u selu, a da su se na vrhu čuli pucnji, a potom i u središtu gdje su se uputili. Usput su, kako je svjedočio, naišli na ranjenog vojnika, koji im je rekao da ne idu dalje jer ima poginulih.

“Mi tada dobijamo naređenje da idemo na kosu iznad sela, da zauzmemo liniju jer muslimani pucaju iz te šume. Ranko prenosi naređenje i predvodi nas prema gore”, kazao je Cvjetković te ispričao da su uspjeli zauzeti liniju i vratiti se u Ilijaš.

Na pitanje tužioca Državnog tužilaštva Adisa Nuspahića da li je u povratku vidio civile, žene i djecu ili autobuse, svjedok je odgovorio da nije vidio nijednu osobu osim vojnika.

Cvjetković je rekao da je nedugo nakon akcije na Lješevo dobio naređenje da idu u selo Kadarići, ali da ne zna s kojim ciljem i šta su trebali da rade. Kazao je da su samo stigli u selo, vidjeli njemu dvojicu poznatih muškaraca i vratili se u Ilijaš. Druge civile nije vidio, rekao je.

On je iskaz dao na suđenju Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, koji su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodao je da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Todor Zimonjić, drugi svjedok Odbrane Draškića, kazao je da mu je Draškić bio komandir, ali da se to tada nije zvalo interventni vod, nego odjel, i da je brojao od 12 do 15 osoba. Rekao je da je išao u akciju na Lješevo zajedno s optuženim i da je sve vrijeme bio u blizini njega.

“Čuli su se pucnji skroz u selu, ali mi nismo pucali”, kazao je svjedok.

On je rekao da je saznao da ima poginulih kada se vratio u Ilijaš, ali da nikad nije dobio informaciju da je bilo i civila.

Na pitanje da li je učestvovao u akciji na selo Kadirići, svjedok je kazao da je krenuo zajedno s Draškićem, ali da nije ušao u selo, nego da je prošao pored. Pojasnio je da neki iz voda jesu bili i u selu, ali da ne zna ko tačno.

Suđenje će se nastaviti 15. februara, kada je planirano saslušanje svjedoka Odbrane.

Izvor: Detektor

Povezane objave

Back to top button