Draškić i ostali: Svjedok čuo za zvjerstva nad muslimanima u Lješevu

Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) je pred Državnim sudom ispričao kako je čuo za zvjerstva počinjena nad muslimanima u Lješevu.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bio je Slaviša Bogdanović, koji je ispričao kako nije htio nositi pušku jer je njegov budući kum bio musliman, a kasnije je – mimo svoje volje – uključen u jedinicu Ranka Draškića, kojeg je poznavao od ranije, kao i Savu Manojlovića koji je bio konobar u kafiću “Dijana“.

Draškić i Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

“Nikada nisam bio na liniji ili u nekoj akciji“, kazao je svjedok Bogdanović i dodao da je iz priča čuo za zvjerstva nad muslimanima u Lješevu, te da je u tome učestvovala “jedinica Marinka Vidovića“.

Tužilac Tužilaštva BiH Adis Nuspahić pročitao je dio iz ranijeg svjedočevog iskaza u kojem je tvrdio kako mu je poznato da su muslimani iz Kadarića protjerani otprilike u vrijeme događaja u Lješevu. Svjedok se u sudnici složio s pročitanim, ali je rekao kako ne može biti siguran za vrijeme događaja.

Tužilac je ukazao i na dio u kojem svjedok govori o tome kako je “siguran da je Draškić i njegov vod učestvovao u protjerivanju“, na šta je svjedok rekao da ne zna zašto je to tako rekao.

Tužilac Nuspahić je pitao svjedoka koja je bila uloga interventnih vodova, nakon čega je pročitao i dio ranije uzetog iskaza svjedoka Bogdanovića, u kojem on govori kako je “uloga vodova bila da protjera nesrpsko stanovništvo iz Ilijaša“.

Advokat prvooptuženog, Miodrag Stojanović, pitao je svjedoka da li je učestvovao u nekoj akciji u kojoj su proganjani Bošnjaci, na šta je svjedok odgovorio negativno.

Svjedok Remzija Nevaljalović je opisao zarobljavanje od strane srpske vojske, prilikom kojeg je njegov rođak svezan štrikom.

“Postrojeni smo. Rečeno nam je da idemo po dvojica. Utovarili su nas u kamione i odvezli u osnovnu školu“, rekao je Nevaljalović, dodavši da je čuo kako mu Draškić, prilikom postrojavanja, psuje.

Na pitanje tužioca, svjedok je kazao da, prilikom zarobljavanja, nije bio član nijedne vojne formacije.

Planirani nastavak suđenja zakazan je za 12. oktobar 2022. godine.

Izvor: BIRN

Prethodni članakOd danas počinje podjela elektronskih karata za više od 30.000 penzionera
Naredni članakPD “Bijambare” organizuje izlet na planinu Ozren