VIJESTI

Draškić i ostali: Vidio optuženog tokom odvođenja muškaraca iz naselja Luka kod Ilijaša

Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je optuženog Ranka Draškića vidio prilikom odvođenja iz mjesta Luka.

Svjedok Sead Čeho ispričao je da su u junu 1992. godine vojno sposobni muškarci na stadionu u mjestu Luka razdvojeni od žena i djece, te da su potom u koloni jedan po jedan, noseći bijelu zastavu, uvedeni u kamione.

“Čekalo nas je šest kamiona i vojnici. Među njima je bio jedan moj prijatelj te jedan moj komšija, Ranko Draškić. Bio je u vojnoj uniformi i bio je naoružan dugom cijevi, kao i svi ostali vojnici. Prozvali su nas po spisku, pretresli i ubacili u kamione. Bilo nas je oko 120, sve muslimani iz Luka. Odvezli su nas u salu osnovne škole u centru Ilijaša”, ispričao je svjedok.

Draškić i Savo Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Čeho je rekao kako je u školi sve bilo uredu do dana kada su poginula tri srpska vojnika, nakon čega su počeli dolaziti “razni ljudi”.

“Tuče te, maltretira, izvodi”, kazao je svjedok, kao i da su jednog dana prozvali muškarce u parovima otac – sin.

“Izdvojeni smo i jedini sam ja preživio. Ti ljudi koji su tada nestali, nikada nisu pronađeni. Među njima je bio moj otac”, rekao je svjedok, koji je kasnije razmijenjen.

On je negirao da su odvedeni muškarci iz Luka bili naoružani i imali uniforme, pojasnivši da nije tada u tom kraju bilo oružanih sukoba.

Branilac Miodrag Stojanović pitao je Čehu da li je njegov branjenik nešto radio kada ga je vidio, na što je svjedok kazao kako je Draškić samo stajao, kao i svi drugi vojnici. Na konstataciju da je oružje koje je oduzeto muslimanima Luka bačeno u rijeku Bosnu, svjedok je odgovorio potvrdno.

Drugi svjedok Tužilaštva Mirko Popić ispričao je da je, nakon zahtjeva Marinka Vidovića, srpskoj vojsci pokazao put koji vodi u selo Kadariće, te da je tada dobio informaciju da su mještani muslimani već bili napustili svoje kuće. Svjedok je ispričao da je postojao plan razmjene muslimana iz tog mjesta sa Srbima iz Visokog.

Tužilaštvo je istaklo da je svjedok u ranijem iskazu rekao da je “Marinko tražio da mu pokaže muslimanske kuće, kako bi ih uputili u autobuse”.

Svjedok je kazao kako je poznavao Savu Manojlovića jer su radili u istom kafiću.

Tužilac Adis Nuspahić je naveo da je svjeodok u ranijem iskazu ispričao da mu je bilo poznato kako je Draškić bio u Vidovićevoj jedinici, na što je svjedok rekao kako “ne zna da li je Draškić bio u toj jedinici”.

Suđenje će se nastaviti 21. septembra 2022. godine.

Izvor: BIRN

Povezane objave

Back to top button