BIH

Džaferović: Inzko ispunio svoju obavezu prema žrtvama, ali i Dejtonskom sporazumu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku visokog predstavnika kojom su uspostavljene zakonske odredbe o zabrani negiranja genocida, saopšteno je iz njegovog kabineta.

“Visoki predstavnik je ovim ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savjesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir”, navodi Džaferović u izjavi.

Dodaje kako se negiranje genocida godinama tolerisalo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru.

“Visoki predstavnik je postupio ispravno, jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince”, smatra Džaferović.

Član Predsjedništva BiH smatra kako je ovom odlukom napravljen snažan iskorak u civilizacijskom smjeru.

“Presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira. Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovu istine i pravde, moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regionu”, poručio je Džaferović.

Izvor: BHRT

Povezane objave

Back to top button