Džamija „Ljepotica“ Podlugovi: svečano promovisano 45 novih učača Kur'ana

Tradicionalna tribina posvećena Srebrenici svakog 11. u mjesecu u džamiji “Ljepotici” u Podlugovima  ove nedjelje obilježena je svečanim programom i promociji  45 novih učača Kur'ana, polaznicima mekteba koji su u ovoj školskoj godini savladali arapsko pismo.

Na početku programa proučen je Ya sin, te recital i kasida o patnji Srebrenicr. Poslije toga prisutnima se u prepunoj džamiji obratio imam džamije Podlugovi Asmir ef. Salihović.

-Danas je velik dan za sve nas, naš džemat, naše učenike kojih je 45 u ovoj mektebskoj godini naučilo arapsko pismo i imamo 45 novih učača Kur'ana.  Iza nas je mnogo časova,  mnogo rada i truda, svega onoga što nosi mektebska nastava, ali ovih 45 bili su najuporniji. Želim čestitati njihovim roditeljima kao i svim roditeljima polaznicima našeg mekteba koji su sve odgovorniji prema mekteba. Želim čestitati i svima koji pomažu naš rad, sad imamo dvije dobro opremljene učinioce,  džematskom odboru koji bdije da sve funkcioniše kako treba. Pozivam vas da u narednim danima do završetka mektebske godine za mjesec i po  da vam mekteb bude u vrhu prioriteta.  Sva djeca koja su prošla mekteb, mogu posvjedočiti za ovih 15 godina,  postali su čestiti i odgovorni ljudi, nisu otišli u bilo kakvu krajnost. Broj učača Kur'ana u ovoj džamiji stalno se povećava- 2014. godine imali smo 130 djece, a 35 učilo je u Kur'anu, a taj broj ove godine 240 redovnih polaznika i 102 njih koje uče u Kur'anu. Znanje je naša najbolja investicija, ulažite u znanje i čuvajte vašu djecu, poručio je ovom prilikom ef. Salihović.  

Ovom prilikom promovisano je i sedam mladih muezzina koji su završili tradicionalni Kurs za muezzine u mektebu, koji se održava  već nekoliko godina a kako bi se afirmisala tradicija  lijepog učenja ezana gdje je muezzin sa lijepim glasom oduvijek imao posebno mjesto.

Proljetni martovski dan, sunce i toplota nisu bili jedini razlog za otopljenje srca prisutnih. „Kur’an je proljeće vjernika, kao što je kiša proljeće Zemlje. Poslanik Muhammed  je učio u dovi: „…učini da mi Kur’an bude proljeće moga srca, svjetlo mojih prsa, raspršitelj moje tuge i otklonitelj mojih briga i teškoća“. 

Svi novi učači Kur'ana dobili su diplome, hedije i knjige kao podsjetnik na ovaj lijepi događaj u svojim životima.

Galerija:

Prethodni članakUbjedljiva pobjeda NK Ilijaš u komšijskom derbiju
Naredni članakZavršeno stonotenisko kadetsko prvenstvo: Dora Ćosić i Toni Ramljak državni prvaci