Džamija u kojoj se molitva obavlja već 500 godina- Stara džamija u Podgori

U našoj blizini , u selu Podgora, općina Breza nalazi se najstarija i najmanja podkupolna džamija u Bosni i Hercegovini. Tačna godina izgradnje, kao ni ime onoga ko je izgradio nisu poznati. U dokumentima Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika navodi se da je izgrađena prije otprilike 500 godina. Dužnost imama obavlja Nusret ef. Muratović koji je govorio za Radio Ilijaš .

Džamija  je najstarija na našoj regij,i a možda i u Bosni I Hercegovini. Ne tako davno, prije nekih pedestak godina pripadala su joj sva okolna sela (Župća, Popovići , Salkanov Han , Slivno, Vlahinje ,Misoča i Izbod  jer nije bilo drugih džamija). Moramo spomenuti da se ona vidi sa svih okolnih sela.

Džamija se nalazi na prelijepoj geografskoj poziciji, a od naselja je udaljena više od kilometar.Kupola je prekrivena olovom, a 2005. godine prikupljena je potrebna dokumentacija i pokrenuta rekonstrukcija džamije koja još traje, a koja će joj vratiti stari sjaj i autentičn izgled.

U martu 2018. godine stavljena je pod zaštitu države nulte kategorije. Što se tiče njene izgradnje nema pisanih tragova,  ali vlada mišljenje da je ona izgrađena oko 1530. godine, što znači da je stara 500 godina. Postoje indicije da će se naći pisani trag prilikom njene rekonstrukcije. Inače, ovu džamiji su napravili vojnici turski askeri  sultana Mehmeda el Fatiha.  Oni su imali kasaranu u selu i zemunicu u kojoj su čuvali oružje. Legenda kaže da je nekoliko  puta prenošena, odnosno da je prvobito bila sagrađena u Oćeviji, pa potom prenešena- kazao je ef Muratović.

Od ukrasa koji govore o starosti objekta u džamiji se nalaze levhe, na kojima stoji 1284. Hidžretska godina, te 20 starih bosanskih ćilima. Postoji i Kur'an star više od 100 godina.

Iako je stara podgorska džamija u prethodnom ratu bila na prvoj borbenoj liniji, nikad nije pogođena. Samo u ratnom periodu u njoj se nisu obavljale vjerske aktivnosti.

Prilikom njene rekonstrukcije jedan radnik koji nije bio musliman, morao je napustiti građevinu jer se nije dobro osjećao. Ova džamija je preživjela je mnogo zemana  i ratova, a dokaz njene posebnosti što je napravljena na zemlji, jer nema temelja. Ona stoji na zemlji i opstaje jer je napravljena sa Bismillom u ime Allaha, a sve što je tako napravljeno uz Allahovu pomoć puno i traje, ispričao je Nusret ef. Muratović za Radio Ilijaš .

Nekad je ova džamija bila centralni objekt u Medžlisu Islamske zajednice u Brezi, a danas se u njoj uglavnom klanjaju džuma-namaz i bajram-namaz. Također, svake godine u septembru održava se i tradicionalni mevlud.

Prethodni članakObilježavanje “Dana šehida” -organizovan prijevoz i obilazak mezarja
Naredni članakUmjetnička kolonija na Bobovcu