U sklopu serije predstavljanja ilijaških škola i najboljih učenika danas su u programu Radio Ilijaša gostovale direktorica Osnovne škole „Srednje“ Dženita Čehajić-Kulo i Ponos generacije Sarah Smajlović.

Osvrnuli smo se na specifičnu i tešku školsku godinu, online nastavu, upis prvačića, organizaciju ispraćaja maturanata, uspjehe i planove.

Direktorica Čehajić-Kulo kaže da je školska godina uspješno okončana, učenici su uspješno završili svoje razrede.

Svi smo se 12. marta suočili sa izazovom online nastave, ali zahvaljujući Ministarstvu za obrazovanje, pomoći dobrih ljudi, BH Telecoma sve prepreke smo rješavali postupno, sistematično i odgovarali svim izazovima na zadovoljstvo učenika, roditelja i nas samih kao realizatora  i organizatora odgojno-obrazovnog procesa. Bilo je puno problema tehničke prirode kao i zbog toga što uređaji koje su učenici koristili nisu bili predviđeni za dugotrajnu upotrebu,  neki nisu ni imali uređaje konekcija je bila problem, ali zahvaljujući angažmanu svih, učenika, roditelja, našeg nastavnika administratora, dobrih ljudi, Općine Ilijaš, nevladinih organizacija sve te probleme smo prevazišli i uspješno okončali online nastavu i školsku godinu, navela je Čehajić-Kulo.

Specifičnost ove školske godine je i online upis učenika prvih razreda. Roditelji su pokazali strpljenje i razumijevanje za ovaj proces, već se prebližava kraj testiranja novih učenika.

-Znamo koliko je to uzbudljiv i važan period i za djecu i roditelje, testiranja se bliže kraju. Bili smo u direktnoj komunikaciji sa djecom i roditeljima a poteškoće prevazilazimo usput. Imamo 25 prvačića u prvom roku,  koji će u septembru, nadamo se, sjesti u školske klupe i želim da istaknem podršku načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića koji je rekao da će obezbjediti za sve prvačiće ruksake i školski pribor što će mnogo značiti i roditeljima i učenicima.

Za malu i složnu zajednicu u Srednjem matursko veče je veliki događaj  i na veliko zadovoljstvo učenika, roditelja, nastavnika organizirana je i ove godine. Posebna i vrijedna generacija dobila je zasluženi svečani ispraćaj. Raduje informacija i da je većina učenika uspjela upisati željenu srednju školu.

Za maturante direktorica ima poruku da trebaju imati snove, planove, visoko postavljenje ciljeve, da maštaju, sanjaju i da će uz veliki trud i podršku uspjeti ostvariti svoje snove.

Najbolja učenica Sarah Smajlović

Sarah za Radio Ilijaš kaže da je pohađanje Osnovne škole „Srednje“ nezaboravno i nezmjenjivo iskustvo, jer su osim stečenog znanja, vrijednija prijateljstva koja je stekla i životne lekcije koje je naučila.

Online nastava je bila zanimljiva i zabavna na početku, ali školske klupe, direktnu komunikaciju i druženje ništa ne može zamijeniti, smatra Sarah.

Omiljeni predmeti su bili su  Bosanski jezik, Matematika, Engleski jezik, a voli i atletiku.

-Omiljeni uspjeh mi je takmičenje iz Matematike kada sam u sedmom razredu osvojila drugo mjesto na općinskom takmičenju, kao i u osmom razredu kada sam bila treća na općinskom takmičenju iz Bosanskog jezika, a na kantonalnom sam osvojila šesto mjesto. Upisala sam Gimnaziju „Obala“, a kasnije, nadam se, upisu na Medicinski fakultet.

Sarah svojim vršnjacima i omladini poručuje da se trud i rad uvijek  isplate i da sve što žele mogu ostvariti koristeći te metode.

Planovi i projekti

U toku su završni radovi utopljavanja Područne škole Gajevi. Projektne aktivnosti u školi u Dragoradima su pri kraju i očekuje se podrška Općine Ilijaš i nadležnog ministarstva kako bi se pristupilo utopljavanju i te škole.

-Mnogo je bilo planova, ali zbog situacije i rebalansa budžeta i prioriteta druge prirode neke od projekata morat ćemo zaustaviti i prolongirati za neko drugo vrijeme ali u toku su projektne aktivnosti i apliciranje prema nevladinom sektoru i drugim organizacijama kada je u pitanju podrška za zamjenu podnih podloga, unapređenju rada sportske sale i zamjene rekvizita, dovršetak školskog dvorišta, uređenje parka. Prethodne sedmice smo vrijedno radili i pripremamo za naše učenike jednu učionicu otverenog tipa u našem centralnom objektu, te druge projekte kojima je cilj unapređenje odgojno-obrazovnog procesa, kazala je direktorica.

Srednjoškolcima, prvačićima, svim učenicima, nastavnicima i direktorima želimo ugodan i produktivan ljetni raspust.

Share.

Comments are closed.