ILIJAŠVIJESTI

Dženita Čehajić-Kulo: U OŠ “Srednje” glavni cilj je da imamo sretnu i zadovoljnu djecu

Septembar je mjesec koji donosi radost svima onima koji rade u obrazovanju ali i donosi obavezu i odgovornost s obzirom na to da se suočavaju sa poslovima koji su neophodni za uspješan početak nove školske godine.

O početku školske godine, novitetima i projektima razgovarali smo sa direktoricom Osnovne škole “Srednje” Dženitom Čehajić-Kulo. Ističe da su u ovoj školskoj godini upisali 20 učenika u prvi razred, međutim svaki septembar iskazuje i zabrinutost zbog kontinuiranog manjeg broja upisanih prvačića u OŠ „Srednje“ u odnosu na broj učenika koji ispraćaju u mjesecu junu.

“Školsko područje OŠ „Srednje“ je jako rasprostranjeno i malo naseljeno, što u organizaciji rada naše škole stvara dodatni problem. OŠ „Srednje“ je u svojoj zajednici prepoznatljiva kao škola koja uspješno prati reforme koje dolaze od Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Pratimo inovacije, želje i kreativnost koju iskažu naši nastavnici. Neizostavnu podršku dajemo nastavnicima koji žele u svakom segmentu unaprijediti odgojno-obrazovni proces. Uvijek ističem da smo mi tim, nikada jedno. Ali svakako da škola mora imati lidera i ta čast je pripala meni. Već četiri godine vodim tim ljudi koji zaista vrijedno radi i provodi sve obavezne aktivnosti ali i mnogo dodatnih koje definišemo početkom nove školske godine” rekla je.

Uz podršku općine Ilijaš, Ministartsva za odgoj i obrazovanje KS ali i drugih/nevladinih organizacija uspješno realizujemo mnogobrojne projekte.

„Drago mi je da smo prepoznati kao škola koja zaista daje pažnju socio-ekonomskom osnaživanju porodica. Koristimo svaku priliku da im damo takvu vrstu podrške. Apliciramo na projekte koji se indirektno tiču podrške radu škole ali gledajući šire, ako podržimo našu porodicu automatski imamo sretno, zadovoljno dijete u našoj školi. Naši učenici putuju iz specifičnih područja do škole i trudimo se da ih na tom putu pomognemo na razne načine. Kada su u pitanju infrastrukturni projekti neizostavna je podrška Općine Ilijaš i nadležnog ministarstva što se može vidjeti i pri dolasku u školu i obilaska naših područnih škola. To su škole koje su utopljene, uvjeti rada i boravka učenika sa aspetkta nastavnih pomagala i sredstava za odvijanje nastavnog procesa, to su projekti koje podržavaju spomenute institucije. A mi smo oni koji tragamo za takvim prilikama. Koristimo svaku priliku da apliciramo na pozive kako bi lično omogučila svojim nastavnicima i učenicima uspješnost i ugodni boravak u školi. Jedan od prioriteta koje riješavamo i već naredne sedmice bit ćemo u prilici potpisati ugovor, a to je izmještanje toplovodnog centralnog voda, unazad 10 godina to je zaista jedan od prioriteta i evo došao je na red i sigurna sam da ćemo u narednom periodu od mjesec i pol okončati taj projekat, s obzirom na to da je tenderska procedura provedena. Nadam se da ćemo prije zvanične grijne sezone završiti taj projekat. Istakla bih značajan doprinos Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica jer smo u proteklom periodu vrijedno radili na apliciranju za određene pozive. Prošle sedmice sam potpisala ugovor projekta za sanaciju svlačionica OŠ „Srednje“ u vrijednosti 57.000 KM i ugovor za asfaltiranje sportske plohe ispred dvoriša OŠ“Srednje“, projekti koje će Općina Ilijaš sufinansifati  u narednoj budžetskoj godini, a u našoj tekućoj godini“ kazala je.

Čehajić-Kulo govorila je o problemima što se tiče prevoza učenika, ali i građana MZ Srednje, te istakla da postoji način da se riješi ovaj problem kako bi olakšali i omogućili priliku stanovništvu ovih mjesnih zajednica za kvalitetan život.

„Kada je u pitanju OŠ „Srednje“ moram istaknuti da prevoz učenika OŠ „Srednje“ nemamo zaista nikakvih problema i da to funkcioniše na bazi jedne godine uz izvanrednu interakciju općinske službe i predstavnika Centotransa i vozača na terenu. Imam obavezu kao stanovnik područja MZ Srednje i kao roditelj učenika koji pohađaju srednju školu da reagujem i ukažem dodatno na problem kojim se susrećemo svakog septembra. Vjerujem da ćemo u narednom periodu zdravom komunikacijom doprinijeti i iznijeti sve te poteškoće, a ujedno i prijedloge za unaprijeđenje rješenja prevoza stanovništava MZ Srednje, Kamenica, Dragoradi Ljubina sve su to područja na koje na neki način prevoz uticao pa je došlo do raseljavanja. Sigurna sam da u budžetima Ministarstava saobraćaja i obrazovanja, a Općina Ilijaš ima dovoljno sredstava i prostora, ali i volje svih pregovarača da se nađe najbolje rješenje da se postojeće linije ne ukidaju, ali svakako postoji mogućnost i da se one unaprijede, eventualno pomjeriti satnicu odlaska ili polaska autobusa. Javni prevoz je osnova opstanka stanovništva na ovim područjima“ kazala je.

Za kraj našeg razgovora poručila je da OŠ “Srednje” stoji na raspolaganju svojim učenicima, roditeljima i da uz dobru organizaciju i komunikaciju i zajedničkim naporima mogu unaprijediti svaku moguću situaciju i riješiti problem.

Razgovarala: Alma Mešić

Povezane objave

Back to top button