Dženita Čehajić-Kulo: “Znanje je kapital koji uvijek ide sa nama gdje god da se nalazimo”

Osnovnu školu “Srednje” pohađa ukupno 222 učenika, raspoređenih u centralnu i tri područne škole u Kamenici, Gajevima i Dragoradima. Mnogobrojne aktivnosti u ovoj školi obilježile su kalendarsku 2022. godinu. O realizovanim aktivnostima u odgojno-obrazovnom procesu, infrastrukturnim projektima i planovima za narednu godinu, razgovarali smo sa Dženitom Čehajić-Kulo direktoricom OŠ “Srednje”.

“Početak 2022 godine započeli smo školom skijanja za učenike VI razreda  koju smo uspješno realizovali uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje.  Tradicionalno Dan općine i Dan nezavisnosti BiH obilježavamo počasnom šetnjom svečanim defileom kroz naše malo mjesto Srednje. Ono što nas posebno raduje je da smo vrijeme pandemije ostavili iza nas i da smo sve aktivnosti koje se planski provode u saradnji sa Ministarstvom i Općinom uspustavili u punom kapacitetu. To se odnosi na takmičenja, slobodne aktivnosti, kulturna i sportska dešavanja. Također ono što nas je posebno motivisalo je da smo ove godine obilježili i Dan škole u prostorijama škole uz prisustvo roditelja, pijatelja i partnera naše škole. Upriličena je i posjeta memorijalnom centru u Potočarima (IX razredi) uz podršku Općine Ilijaš, škola plivanja za učenike IV razreda. U proljetnom periodu su izleti, posjete, teranska nastava i ekskurzija. Ono što nas je sve posebno obradovalo kao i stanovništvo lokalne zajednice je svečanost obilježavanja mature za učenike IX razreda. Uspješno je realizovana i eksterna matura. U novoj 2022/2023 upisali smo 26 učenika u prvi razred. Na Općinsko takmičenje iz NUS-a naši učenici su osvojili I mjesto. Također, 16. novembra upriličili smo konferenciju Dan GIS-a I za kraj pripremili novogodišnje paketiće za učenike naše škole”, kazala je direktorica Čehajić-Kulo.

Opredjeljenost općine Ilijaš da obezbjedi što bolje i kvalitetnije uslove za učenike ali i za rad je kontinuirana. Kako ističe direktorica Škole, to potvrđuju sredstva koja su planirana svake godine u budžetu Općine Ilijaš.

“Općina Ilijaš je Budžetom obezbijedila sredstva za male projekte u iznosu od 15.000 KM i ta sredstva smo ove godine usmjerili na estetsko uređenje naše škole (zastave, zavjese, svjetleču reklamu naziva škole, uređenje zbornice). Također, ono što je značajno a što ima svoj kontinuitet je podrška Općine za školske užine za učenike koji dolaze iz porodica slabijem socio-ekonomskog statusa.  Moram istaći da sam kandidovanjem tri značajna projekta po Pozivu Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica dobila saglasnost Općinskog načelnika o sufinasiranja projekata.  Projekti su prema Odluci Federalnog ministarstva rangirani i evo čekamo i nadamo se da će neki od njih u skladu s finansijskim planom poziva biti realizovani u 2023 godini”, istakla je direktorica Čehajić-Kulo.

Općina je izdvojila značajna sredstva sa novčanim sredstvima Ministarstva za odgoj i obrazovanje planski namjenjena za uređenje dvorišta PŠ Dragoradi, unutrašnje uređenje objekta sa potpunom zamjenom elektroinstalacija kao i vodovodne i kanalizacione mreže u objektu.

Jedan od značajnijih projekata čiji početak realizacije očekujemo na proljeće je Izgradnja sportske plohe u PŠ “Gajevi”. Općina Ilijaš je uvažila naš prijedlog Projektnog zadatka i potpuno finasirala Projekat za izgradnju sportske plohe u Gajevima (značaj za lokalno stanovništvo) i nakon usvajanja Budžeta za 2023. godinu kao i Plana javnih nabavki s proljeća očekujemo dalju implementaciju.

Moram istaknuti podršku i razumijevanje za specifičnosti organizacije rad OŠ “Srednje” od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje na čelu sa ministricom Naidom Hota-Muminović koja je također vrlo jasno opredjeljenja za stvaranje jednakih prilika za sve učenike. Ministarstvo je svoj doprinos dalo kroz nabavku 14 računara za kabinet informatike, 22 sofTvera za nadogradnju postojećih računara u školi, podršku realizaciji Konferencije GISA za nabavku neophodne opreme u iznosu od 7.000 KM. Također Ministarstvo je na našu inicijativu prepoznalo važnost izrade projektne dokumentacije kako bi bili u mogućnosti aplicirati na određene javne pozive te je u te svrhe odobrilo sredstva u iznosu od 10. 000 KM za izradu projekta sanacije školske kuhinje i nadogradnju silosa u kotlovnici centralne škole”, kazala je direktorica.

U toku je projekat UNDP-a za otklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa poteškoćama u kretanju na lokaciji objekta OŠ “Srednje” (izgradnja pristupne rampe, toaleta i lifta u školi). Također projekat BH Telecom-a u vrijednosti  4.000 KM za nabavku IT opreme.

Direktorica Dženita istakla je i podršku partnera ove škole a to su:  “Save the children”, UNICEF, WORLD VISION (nabavka protiv požarne opreme, osnaživanje porodica kroz podršku u mehanizaciji i plasteničkoj proizvodnji, paketi pomoći odjevnih i higijenskih stvari), Step by step, Authority partners, Fondacija “Boris Divković”, Organizacija “Ruku na srce” kao i anonimni donatori koji pomažu rad ove škole kao i učenike. Na kraju direktorica je uputila Novogodišnju čestitku učenicima, roditeljima, uposlenicima i stanovnicima općine Ilijaš.

“U Novoj godini želim svima da ostvarimo one ciljeve koje smo sebi postavili kao priritete ali prije svega u pozitivnoj atmosferi učimo i stvaramo. Jer znanje je kapital koji uvijek ide sa nama gdje god da se nalazimo”, kazala je direktorica Čehajić-Kulo.

Prethodni članakUčenici OŠ “Đulistan” postigli sjajne rezultate u prvom polugodištu školske 2022/2023 godine
Naredni članakObavještenje o radu Sportske dvorane Ilijaš za vrijeme praznika