U okviru ovogodišnje Manifestacije „Ilijaški dani“ Udruženje dijabetičara KS organizovalo je Edukativnu radionicu i predavanje o temi „Dijabetes i mi“ u Biznis centru Ilijaš.

Predavanje je održala Alma Dervišbegović u ime Udruženja, dijabetološka sestra sa više od dvije decenije iskustva.

Dervišbegović za Radio Ilijaš govori o cilju današnjeg predavanja i radionice.

-Veoma smo sretni što ponovo imamo priliku družiti se sa građanima općine Ilijaš. Tim povodom danas smo spremili Edukativnu radionicu i eduktivno predavanje o temi “Dijabetes i mi“. U sklopu interaktivnog predavanja, uz podršku brojnih farmaceutskih kuća,oboljelim od dijabetesa kao i ostalim zainteresovanim građanima,obezbijedili smo edukativni materijal. Prije svega časopis „Bolji život“ koji je jedna riznica svih informacija o dijabetesu na jednom mjestu, vizit karta našeg Udruženja. Meni je čast da kao glavna i odgovorna urednica sa kolegama doktorima dijabetolozima možemo da poklonimo časopis danas, kako bi građani imali što više informacija kod svoje kuće, kazala je Dervišbegović.

 Dodaje da je ovaj susret prava prilika za razmjenu mišljenja i iskustava, te da se sazna koji su problemi sa kojima se susreću pacijenti nakon Covid 19.

Pozivamo građane da posjete Edukativnu radionicu u Biznis centru Ilijaš danas do 12 sati.

Dijabetes predstavlja hroničnu nezaraznu bolest, koja znatno opterećuje zdravlje stanovništva, nacionalni zdravstveni sistem i sistem zdravstvenog osiguranja.

Ciljne aktivnosti Udruženja dijabetičara Kantona Sarajeva jeste da nauči oboljele od dijabetesa i članove njihovih porodica kako da postignu svoj cilj: dug, zdrav i normalan život.  Informisati javnost u što većoj mjeri o ovoj bolesti i o neophodnosti osposobljavanja što većeg broja članova ove populacije ali i zdrave populacije jer predviđanja stručnjaka nisu ohrabrujuća kao i sve veće cifre utrošenih sredstava za liječenje ove bolesti.

Share.

Comments are closed.