BIHMAGAZINVIJESTI

Edukativno putovanje stazama Via Dinarice – Nezaboravna avantura za mlade

Više od 50 učenika i učenica srednjih škola i studenata i studentica turističkih fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim mentoricama i mentorima, krenulo je na nezaboravno putovanje prekrasnim krajolicima svoje zemlje. Ovo edukativno putovanje, organizirano u sklopu projekta BRIDGE, imalo je za cilj upoznavanje sa prirodnim i kulturnim bogatstvima zemlje, poticanje međukulturalnog dijaloga, promicanje ekološke svijesti i inspiriranje sljedeće generacije čuvara prirodne baštine Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

Tijekom putovanja, sudionici su zaronili u raznolikost prirodne i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, prolazeći slikovitim stazama Via Dinarice, koje duž Dinarida povezuju sedam zemalja od Slovenije do Albanije. Naši putnici su uživali na najčarobnijim mjestima Bosne i Hercegovine gdje su iskusili bogati krajolik i povijest svoje domovine – od gustih šuma i nacionalnih parkova do brzih rijeka, dubokih jezera, tajanstvenih špilja i srednjovjekovnih utvrda.

Putovanje je vodilo učenike iz Trebinja, Konjica, Travnika, Tuzle, Pala, Banje Luke, Bihaća i Bosanskog Petrovca na 30 zadivljujućih lokacija duž staza Via Dinarice. Njihova je avantura kulminirala okupljanjem u Planinarskom domu „Vrela“, Tušila, gdje su podijelili svoja iskustva, prikazali zanimljive fotografije i videozapise snimljene tijekom svoje avanture i sudjelovali u živopisnom kvizu kako bi provjerili svoje novostečeno znanje.

Uz podršku projekta BRIDGE, inicijative posvećene promicanju međukulturalnog dijaloga i interakcije među mladima, ovo je edukativno putovanje poslužilo kao katalizator za poticanje razumijevanja i suradnje među sudionicima iz različitih sredina. Fokusirajući se na teme prirode, znanosti, turizma i zaštite okoliša, projekt ima za cilj premostiti društvene i kulturološke podjele i njegovati povjerenje među mladima u Bosni i Hercegovini.

Kao ambasada posvećena njegovanju suradnje između Italije i Bosne i Hercegovine, ponosni smo što podupiremo inicijative poput projekta BRIDGE koji je fokusiran na mlade ljude, pa samim tim i na budućnost ove predivne zemlje. Ovo edukativno putovanje stazama Via Dinarica prikazuje ljepotu i raznolikost prirodnog krajolika Bosne i Hercegovine, istovremeno promovirajući međukulturalni dijalog među mladima. Vjerujemo da ovakva iskustva ne samo da obogaćuju živote sudionika, već i doprinose izgradnji snažnijih i međusobno povezanih zajednica. Ambasada ostaje ustrajna u podršci projektima koji promoviraju održivi razvoj i međukulturnu suradnju u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Riccardo Righelli, prvi tajnik u Ambasadi Italije u Bosni i Hercegovini.

Projekt BRIDGE, uz financijsku potporu Talijanske agencije za razvojnu suradnju (AICS), te u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, provodi i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

Povezane objave

Back to top button