“Ekskurzija” – ovogodišnji bh. kandidat za Oscara u kinu Ilijaš

Film “Ekskurzija” režiserke Une Gunjak, koji je ovogodišnji bh. kandidat za Oscara, pogledajte  u kinu Ilijaš u subotu 28.10.2023. god. u 19,00 sati. Ulaz 5 KM.

“Ekskurzija” prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju.

Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli. Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio Specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije.

“Ekskurzija” je prvi igrani film Une Gunjak, dobitnice Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala za najbolji kratki film (“Kokoška” 2014. – dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji kratki film).

U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerica Lamija Hadžihasanović Homarac. Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Prethodni članakAnimirana avantura “Ričard Roda 2 “ponovo u kinu Ilijaš
Naredni članakU utorak predavanje povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke