ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Eldar Šehić dobitnik priznanja „Volonter godine“ za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi

U programu  Radio Ilijaša gostovao je Eldar Šehić, ilijaški mladi humanitarac, koji je nedavno izabran za predsjednika  Kluba mladih Crvenog križa Federacije BiH i dobitnik priznanja „Volonter godine“  u oblasti darivanja krvi dodijeljenih 05. decembra povodom obilježavanja  Međunarodnog dana volontera.

Klub mladih CKFBiH  razvija razne projekte  i usavršava djelovanje na nivou cijele države,  a mladi CK kroz projekte dobivaju sredstva za njihovu realizaciju.

Mladi na nivou FBiH su vrlo aktivni, radi se na osnivanju organizacije na nivou cijele države. Formirano je koordinaciono tijelo na nivou države, imamo dva predstavnika iz FBiH, dva iz RS-a i jedan iz Distrikta Brčko i očekujemo da ćemo sljedeće godine imati organizaciju Mladih CK na nivou države. U FBiH tregistrovano je 2600 aktivnih volontera, ali nas ima i više, kaže Šehić.  

Organizacija Mladi CK Ilijaš djeluje od 2002. godine, te su iza njih brojni uspješni  projkti, a kako kaže, Šehić imaju punu podršku CK  i Općine Ilijaš.

Radimo naše tradicionalne akcije, kao što smo nedavno obilježli  Svjetski dan borbe protiv AIDS-a,. Također,  obilježili kao i Dan volontera, te čestitam Međunarodni dan volontera svima. Imali smo prezentaciju u OŠ „Srednje“  koju ćemo više posjećivati jer smo shvatili da je ta škola udaljena  i pomalo zapostavljena. Pored tradicionalnih aktivnosti, imamo akcije vezane za humanost, socijalne potrebe stanovništva itd.

Mladi CK Ilijaš imaju izuzetno značajnu ulogu u realizaciji programa rada i obezbjeđenju kontinuiteta rada  organizacije kao i educiranje i organizovanje mladih u osnovnim i srednjim školama. Mladi CK Ilijaš učestvuju u svim tradicionalnim akcijama kao što su; obilježavanje Nedjelje Crvenog križa, Nedjelje TB, Nedjelja solidarnosti, Svjetskog dana borbe pritiv HIV/AIDS-a, Dobrovoljnom davalaštvu krvi i ostalim programskim aktivnostima u okviru rada CK.

Eldar daruje krv od svoje 18. godine i već je darovao 18 puta, ali priznanje „Volonter godine“ dobio je za promoviranje davalaštva krvi.

U našoj općinskoj organizaciji posvetili smo puno pažnje promociji darivanja krvi, cijela konferancija se temeljila na toj temi, uradili smo i grafit na SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i ta naša kampanja i animiranje i promocije urodile su plodom. Mi smo radili neku statistiku proteklih 10 godina iz koje se vidi konstantan porast i od 90 do 100 posto  je povećan broj darivatelja krvi, mislim da smo jedna od vodećih organizacija po uspješnosti akcija darivanja krvi, objašnjava Eldar.

Mladi Crvenog križa Ilijaš u decembru su najviše angažovani na obezbjeđivanju paketića za korisnike punkta javne kuhinje Crvenog križa, te će  ove i sljedeće subote prikupljati grickalice i slatkiše u TC „Bingo“, kao i na punktovima na platou KSC Ilijaš.

Ilijaška organizacija ima  najbolju saradnju sa organizaciojom mladih CK Novo Sarajevo i Banovići, a s tim općinskim organizacijama sklopili su i ugovor o bratimljenju kako bi se saradnja dodatno produbila,a žele uspostaviti saradnju i sa ostalim organizacijama u BiH i susjednim državama.

Eldar u razgovoru naglašava da Mladi CK Ilijaš broje oko 60 volontera, od toga je oko 30 aktivno u svim projektima. Na kraju ovaj mladi humanitarac poručuje  da su vrata otvorena svim mladima od 15 do 30 godina koji žele da svojim radom, idejama i angažmanom doprinesu radu Organizacije mladih CK Ilijaš i budu uključeni u njihove projekte.

Povezane objave

Back to top button