ILIJAŠINTERVJU

Elma Glamoč o radu Omladinske organizacije „Carpe diem“: Vrijeme je da mlađi preuzmu rukovodstvo

Omladinska organizacija Iskoristi dan „Carpe diem“ Ilijaš nastavila je i u 2022. godini sa realizacijom mnogobrojnih edukativnih, kreativnih, zanimljivih i važnih projekata.

O tome šta je obilježilo godinu Organizacije razgovarali smo sa predsjednicom Elmom Glamoč.

Na početku godine realizirane su radionice iz okvira projekta „Let's talk“ o vještinama komuniciranja.

-To su projekti odobreni budžetom iz 2021. godine, a januaru je bila njihova realizacija. Bile su to radionice „Kafa sa načelnikom, „Kafa sa vijećnicima“ kako bismo kod mladih razvili vještine komunikacije, kritičkog promišljanja. Organizovali smo na početku godine i večeri društvenih igara i odabir najboljeg volontera. Dugi niz godina smo administrativna podrška srednjoškolcima sa projektima koje oni žele realizirati. U toku je i osnivanje udruženja srednjoškolaca, drago nam je da ima sve više omladinskih udruženja u Ilijašu, da zajedno možemo raditi još bolje stvari, tako da smo ih podržali u realizaciji projekta „Upoznajmo Ilijaš“, navodi Glamoč na početku razgovora.  

OO „Carpe diem“ ima podružnicu volontera na širem području Srednjeg, te su tako održane edukativno-kreativne radionice sa djecom u Osnovnoj školi „Srednje“.

U februaru smo pričali o vršnjačkom nasilju, obilježili „pink shirt day“, osvještavamo našu djecu o tome šta je vršnjačko nasilje, načinima komuniciranja, kako i na nesvjestan način mogu povrijediti jedni druge.

Fokus u 2022. godine bio je na međugeneracijskoj solidarnosti, realizacija kampanja „Da starost bude radost“ u saradnji sa Udrugom „Srce za bližnje“.

Napravili smo iskorak jer su dosad mladi pružali podršku mlađima od sebe, ovaj put smo pokazali solidarnost sa starima, odnosno starijima u potrebi. Projekat je počeo od septembra 2021. godine nizom edukacija o tome kako se ophoditi prema starijim osobama, kako provoditi kampanju, kako dati svoj doprinos. Zadovoljni smo, imali smo oko 30 volontera srednjoškolaca koji su kroz 14 mjeseci dali svoj doprinos starim osobama u potrebi, osvjestili smo koliko naše malo mnogo znači starijoj osobi, usamljenoj osobi. Taj projekat, pored javnih aktivnosti Večeri solidarnosti i Festivala solidarnosti,  obilježile su redovne mjesečne posjete našim korisnicima, njihova druženja i prva asocijacija na ovu kampanju našim volonterima je osmijeh na licu starije osobe koju su posjetili. Starijima nije potrebno puno, samo razgovor, pustili ih da pričaju o svojoj mladosti, obaviti neki kućanski posao, otići za njih u prodavnicu, unijeti drva i mislim da smo tu grupu mladih volontera izgradili, probudili u njima solidarnost koju mogu ići dalje i širiti ideju zahvalnosti među svojom generacijom o tome šta sve imamo i šta kao pojedinci možemo pružiti ljudima oko nas, naglasila je Glamoč.

Projekat koji su preuzeli mlađi volonteri je „(Za)kuhajmo zajedno“ koji se realizuje u saradnji sa Udruženjem „Budi mi drug“.

To je naša tradicija i te veze su neraskidive. Radosna sam sam da su naši volonteri osjetljivi prema svim kategorijama našeg društva, jednako vrijedni, jednako posebni i imaju nas čemu naučiti. Nadam se da ćemo realizirati projekat „Nauči me prijatelju“ koji ima za cilj da djeca iz Udruženja „Budi mi drug“ uče drugu djecu onome što oni znaju, bilo da je to stoni tenis, jako precizno crtanje, računanje, stvari u kojima su oni fenomenalni da svoje znanje prenose drugima jer mogu jer su vrijedni i talentovani i želimo pokazati da i mi od njih možemo puno naučiti.

Sa Školom fudbala Tempo realizovan je projekat „Povežimo se kroz igru“ u kojem je učestvovalo više od 200 djece i više od 50 volontera.

Već se većina projekata u Organizaciji prepušta mlađim naraštajima jer oni najbolje razumiju potrebe i način komunikacije sa svojim vršnjacima, a sljedeća godina bit će prekretnica za OO „Carpe diem“.

Ono što će se svakako desiti je formiranje Vijeća mladih općine Ilijaš, na tome smo dugo radili. Osnivaju se nova udruženja omladinska čemu se jako radujemo, da zajedno  promovišemo volonterizam, pozitivne životne vrijednosti. Definitivno će se desiti promjena rukovodstva u Carpe diemu jer imam 28 godina i stalno sam zaposlena i nemam više vremena kao ranije da se posvetim Organizaciji, a neke nove mlade snage donijet će poletnost i lepršavost, nove ideje i projekte i Organizacija će nastaviti raditi kao i dosad, zaključila je Glamoč.

Povezane objave

Back to top button