ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Elma Glamoč predsjednica Udruženja „Carpe diem“:Uspješna godina iza nas, nadamo se da će 2022.godina biti još aktivnija i bolja

Omladinska organizacija „Carpe diem“ već sedam godina na području općine Ilijaš niže uspjehe. Kroz različite projekte mladi imaju priliku da svoje slobodno vrijeme iskoriste na pravi način. Sam cilj organizacije je upravo ostvarivanje zajedničkih i općih interesa kao i osnaživanje mladih.

Elma Glamoč predsjednica Udruženja „Carpe diem“  ističe kako je za ovih sedam godina bilo uspona i padova, ali da je sretna i zadovoljna šta su sve do sada postigli i uradili.

„U maju je OO„Carpe diem“ proslavila sedmu godišnjicu i naravno da ima napretka. Mi smo krenuli sa jednim donatorom i destetak mladih koji su željeli poboljšati provođenje svog slobodnog vremena, ali tako slobodnog vremena  djece i mladih koje su naše primarne kategorije. Krenuli smo od projekata koji nisu imali nikakvu finanasijsku vrijednost, i došli smo do toga da smo realizovali međunarodne projekte. Za mene je to veliki uspjeh da jedna mala organizacija  sa sjedištem u MZ Mrakovo uspjela doći do velikih donatora,  i to samo zahvaljuljući zalaganju, trudu i transparentnošću“ kazala je.

Sada Udruženje broji oko 30 volontera, i sa svakim novim projektom taj se broj povećava. U ovoj godinu su organizovali mnoštvo projekata, a Glamoč poručuje da je ova godina bili uspješna i radna.

Početkom godine smo završili projekat koji smo radili zajedno sa Institutom za razvoj mladih  KULT #100DayChallenge,  također otvorili smo Prostora za mlade  koji smo radili  sa SŠC „Nedžad Ibrišimović“ uz pomoć općine Ilijaš kao jednog od većih donatora, ali i uz pomoć naših lokalnih privrednika, pojedinca koji su dali svoj doprinos da mladi u Ilijašu imaju Prostor za mlade. Izabrali smo volontera godine za 2020. godinu, također i ove godine smo objavili poziv za volontera godine i želimo da to pređe u neku tradiciju. Neke od većih aktivnosti koje smo uradili jeste projekat „Mediji za mlade“ koji smo radili sa Udruženjem „BH Novinara“ i Asocijacijom elektornskim medija u BiH. Projekat je trajao pet mjeseci i jedan je od uspješnih projekata i nedavno smo bili na završnoj konferenciji njihovog velikog projekta „Slobodni mediji, slobodno društvo“ gdje su se već otvorila neka nova vrata za nastavak tih aktivnosti. U sklopu tog projekta radili smo dvije edukacije o medijskoj pismenosti – jednu za mlade općine Ilijaš, a drugu za srednjoškolce, članove novinarske sekcije. Razlog zašto smo počeli pisati taj projekat i zašto smo aplicirali jeste da tokom pandemije djeca i mladi su mnogo više vremena provodili u online svijetu, i to je različito utjecalo na njih. Kreirali smo 20 različitih info plakata koji su imali za cilj sprječavanje govora mržnje, kako se ponašati na internetu itd. Ono što je bio glavni dio tog projekta jeste snimanje podcasta  o temama značajne za mlade“ istakla je.

Glamoč ističe da su tokom ove godine stupili u saradnju sa Udrugom „Srce za bližnje“, i pokrenuli projekat „Međugeneracijska solidarnost“.

„To je ekipa volontera koja jednom sedmično posjećuje starije ljude u potrebi na području općine Ilijaš. Sa njima provode vrijeme, druže se –  to su usamljene osobe, i osobe koje su nepokretne, slabo vide, čuju  i potrebna im je pažnja da se ode do prodavnice i kupe lijekovi. Također, imali smo u humanitarnu akciju u okviru tog projekta gdje smo prikupljali namirnice za pakete za naše korisnike projekta, ali  i još 11 osoba koje su u stanju potrebe. Prikupljali smo i novac, jer svaki od naših korisnika imaju neke male želje koje su neophodne za dostojanstve život. Ovaj projekta se nastavlja i traje do oktobra 2022.godine“ rekla je.

Od općine Ilijaš odobreno je osam projekata iz oblasti omladinskog aktivizma i tri projekta iz oblasti projekat socijalne uključenosti.

Također, OO“Carpe diem“ radila je projekat „Zakuhajmo zajedno“ sa Udruženjem „Budi mi drug“ djeca sa poteškoćama u razvoju, a nedavno je završen projekat „Birajmo ljubav“ gdje su djeca romske populacije, djeca iz MZ Mrakovo i djeca sa poteškoćama u razvoju imala priliku da kroz kreativne i sportske radionice druže se i razvijaju empatiju. Glamoč ističe da se trude da bar jedan projekat održe u MZ Mrakovo, kao znak zahvale jer su upravno ti ljudi donirali novac da se udruženje osnuje.

Unazad već tri godine OO “Carpe diem“ radi Omladinsku emisiju na talasima Radio Ilijaša, tako da je i taj segmenat rad sa mladim zastupljen.

Omladinska organizacija “Iskoristi dan-Carpe Diem” uz finansijsku podršku Općine Ilijaš  realizovat će projekat “Radionice za velike i male”. Cilj projekta je podsticanje i uključivanje mladih sa područja mjesnih zajednica Srednje, Kamenica, Gajevi, Dragoradi i Ljubina, uzrasta od 15 do 30 godina, u društveno – korisne aktivnosti kroz volonterski angažman i formiranje podružnice Udruženja Carpe Diem na ovom području.

Sa mladima smo održali dvije edukacije o radu sa mladima i pisanje projekata. Tokom janura ćemo realizovati osam radionica sa djecom. Tu  je Gamehub gdje smo planirali neke društvene večere za našu omladinu, da se upoznaju sa radom „Carpe diem“. Također, tu je i radionica „Standing behind my words“ koju radi naša profesorica Lejla Selimović gdje učesnici vježbaju konverzacijski engleski. „Bosna je ćilimom zastrta“ je projekat gdje smo mi adminstrativna podrška Vijeću učenika SŠC“Nežad Ibrišimović“, kao i upoznajmo Ilijaš gdje je cilj izraditi interaktivnu mapu općine Ilijaš. Imamo  još projekat „Zajedno do odgovora“ to je vid psihološke podrške za djecu, ali i roditelje djece sa poteškoćama  u razvoju“ zaključila je.

Mnogo je projekata koje je uradila OO“Carpe diem“. Nadamo se da će im naredna godina biti još aktivnija i uspješnija.Ovo je i prilika da svi oni koji žele da volontiraju mogu se priključiti OO“Carpe diem“ i biti dio ovog uspješnog tima.

Povezane objave

Back to top button