BIHILIJAŠSPORTVIJESTI

Emina Omanović dobitnica Plakete Vlade FBiH za ostvarene vrhunske rezultate: Želim obarati nove rekorde

Naša sjajna atletičarka šesnaestogodišnja Emina Omanović ponovo je dobitnica plakete Vlade FBiH, ovaj put za rezultate ostvarene u prvoj polovini 2023. godine.

Priznanje uz novčane nagrade dobio je 141 sportistkinja/sportista, 11 trenera/selektora i devet ekipnih prvaka. Riječ je o prvom dijelu nagrada u ukupnom iznosu od 723 hiljade KM iz Budžeta FBiH za 2023. godinu, i to za postignute rezultate zaključno s krajem sedmog mjeseca ove godine. Odluku o dodjeli nagrada za vrhunske sportske rezultate na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjelu nagrada sportistima, sportskim djelatnicima i sportskim udruženjima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima Vlada Federacije BiH je donijela 21. septembra ove godine na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Ovim povodom Emina je bila gošća Radija Ilijaš i prenijela nam svoje prve utiske.

-Ova plaketa puno znači, ona je novi vjetar u leđa i vjerujem da će mi mnogo pomoći jer svaka nova plaketa, čak i najmanja nagrada mi gradi još veće samopouzdanje da se još više trudim u ovom sportu, kaže nam Emina.

Povreda ahilove tetive krajem zimske sezone znatno ju je usporila i trebalo joj je dugo da se vrati takmičenjima i svojim rezultatima. Ipak, i dalje drži brojne rekorde.

-Prvo međunarodno takmičenje bilo je seniorsko u Reprezentaciji kada smo išli na Poljsku na Evropsko timsko prvenstvo. U Poljskoj sam zauzela sedmo mjesto, tu sam bila u seniorskoj reprezentaciji i takmičila se sa starijima. Imali smo Evropski olimpijski festival mladih gdje sam u kvalifikacijama napravila tri prestupa i završila bez plasmana. To me nije unazadilo i još uvijek želim skakati i dalje se takmičiti. Držim apsolutni rekord u dvorani u skoku u dalj sa 5,94 i nadam se da ću taj rekord popraviti sad u decembru. Zatim, tu su rekordi na otvorenom, rekord za djevojčice mlađi juniorski, juniorski i fali mi seniorski koji očekujem sljedeće godine.

Ponovo je ispunila normu za Evropsko mlađe juniorsko prvenstvo sljedeće godine koje se održava u Slovačkoj.

Imamo i Svjetsko juniorsko prvenstvo, planiram oboriti normu i skočiti i oboriti rekorde, kaže Emina.

Emina kaže da je povreda jako utjecala na njenu psihu, motivaciju, te da se najviše nada da će u zimsku sezonu ući zdrava.

Povreda me najviše oborila psihički, moram priznati, nisam trenirala mjesec i po dana. Gledala sam kako me vršnjakinje od kojih sam bila bolja sustižu i prestižu. Ipak, zahvalna sam Bogu što povreda nije bila ozbiljnija. Željela bih da naglasim da kod povrede najvažnije da ne gledate ostale rezultate, nego samo kako da usavršite sebe i uradite sve što možete da se posvetite samo sebi i svom napretku. To mi je bila prva teža povreda, ja sam se povrijedila 19. februara i u Poljskoj sam na Evropskom prvenstvu skakala iz kraćeg zaleta i zato sam skočila manje. Pred Eyof sam tek probala svoj pravi zalet i nisam ga usavršila i bilo je vjetra i zbog toga vjerovatno i ta tri prestupa, povjerila nam se Emina.

Na nastupu se mnogi faktori moraju posložiti: psihička i fizička spremnost, tehnički uslovi, od svega toga ovisi rezultat.

Kad nastupam želim što bolji rezultat, ali kad shvatim da sam jedna od rijetkih koja tu predstavlja sebe, porodicu, grad, državu, budem ponosna i zadovoljna sam svakim plasmanom, zaključuje Emina.

Podsjećamo, Emina Omanović je i najbolja sportistkinja Općine Ilijaš za 2022. godinu, a predviđamo joj i želimo još brojna uspješna takmičenja državna i svjetska na kojima će obarati rekorde i osvajati medalje.

 

Povezane objave

Back to top button