U nedjelju 31. maja 2020. godine navršava se  punih 28 godina od strašnog zločiona u Bioči, selu koje je za odbranu Ilijaša i Bosne i Hercegovine dala ogromnu žrtvu i 47 šehida. Ovaj broj je ogroman jer je samo selo brojalo 52 domaćinstva što dovoljno govori o razmjeri zločina.

Zbog epidemije koronavirusa, ove godine Dan šehida Bioče  bit će obilježen polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju u Bioči i odavanjem počasti bez masovnog okupljanja građana.

U programu Radio Ilijaša gostovao je Emir Handžić, sin šehida Bioče i organizator obilježavanja godišnjice, koji je podsjetio na historijske činjenice i zločine koji su obilježili maj 1992. u Bioči.

Bioča je prvo napadnuto selo na području općine Ilijaš. Agresija na Bosnu i Hercegovinu počela je u aprilu 1992. godine, a sam narod u Bioči zatočen je u maju te godine, neki u područnu školu Bioču žene, djece i muškarci. Oni koji su pokušali da se probiju i pobjegnu iz obruča, uhvaćeni su u selu Ahatovići i nakon 10, 15 dana mučenja i torture, mučki su ubijeni na brdu Žerovanj kod Ilijaša. Ljudi koji su bili zatočeni u područnoj školi otišli su u logore na području Ilijaša-logor u Osnovnoj školi u gradu, logor Iskre u Podlugovima gdje su neki više godina mučeni, vođeni da budu živi štit na Žuć. Ukupno je to malo ilijaško selo dalo 47 šehida, kazao je Emir.

On navodi da je njegovanje kulture sjećanja i obilježavanje godišnjice zločina u Bioči postalo prepoznatljivo i masovno, posebno obilježeno prisustvom mladih generacija, učenika  koji su učestvovali u programu i davali  svoj doprinos obilježavanju i  trganju od zaborava onih koji su najviše žrvtvovali za slobodu i državu.

Share.

Comments are closed.