Hladni dani u zimskim mjesecima doveli su do toga da se osjećate malaksalo i da se vaš organizam brže umara.

 Za pad imuniteta, simptomi su česte infekcije i prehlade praćene izostankom temperature, curenje nosa ili druga krajnost, izuzetno suh nos koji ukazuje da organizam nije sposoban da se brani svim raspoloživim mehanizmima, gubitak energije i otečeni limfni čvorovi. I ovo je doba godine kad se najviše vidi koliko nismo brinuli o svom zdravlju, pa su preparati za imunitet neophodni da bi se organizam što prije oporavio.

Za imunitet odraslih osoba treba obratiti pažnju prije svega na stil života, jer loše navike dovode organizam na samu ivicu. Dovoljno sna, redovna fizička aktivnost, boravak u prirodi, dovoljno unošenje vode – neki su od savjete za stvaranje i očuvanje imuniteta. Preparati za imunitet koji su dobri saveznici u ovoj borbi su prije svega topli, prirodni napici koji se koriste širom svijeta. Čajevi od kamilice, nane, hibiskusa, šipka i mnogi drugi su prema mišljenjima doktora nabolje sredstvo za imunitet.

Brinite o svojoj ishtani

Poznata je ona rečenica da snaga na usta ulazi i zaista je tako. Dobra i zdrava ishrana jedan su od glavnih preduslova za imunitet odraslih, ali i djece. Istraživanja su pokazala da je izbalansirana ishrana ključ zdravlja, pa su voće, povrće i žitarice neophodni za imunitet odraslih.

Ukoliko imate pad imuniteta, simptomi koje još možete osjetiti su i česta hladnoća onda kad drugima nije hladno, ali i osećaj nadutosti koji može ukazivati na to da se vaša crijeva i digestivni sistem ne bore dobro sa hranom. Najbolje za imunitet možete pronaći u čuvenim probioticima koji regulišu metabolizam, a dobri su saveznici i u redukciji osećaja gladi. Dobre bakterije od kojih se sastoje korisne su u sprečavanju infekcija i prehlada, a ukoliko ipak dođe do razboljevanja, pomažu da pad imuniteta, simptomi prehlade i gripa budu ublaženi. Za imunitet odraslih, koji zbog ubrzanog tempa života ne stižu najzdravije da se hrane i ne unose neophodne materije u organizam, stručnjaci preporučuju dijetetske suplemente. Ovi dodaci sadrže hranljive sastojke koji su dobijeni iz prirodne hrane ili putem sintetičke proizvodnje. Tu spadaju vitamini, minerali, vlakna, masne kiseline i aminokiseline.

Priprema za hladne dane

Slijedeći poslovicu “bolje spriječiti nego liječiti”, pogledajmo na koji se način trebamo pripremiti kako bismo spremno dočekali početak sezone prehlade i gripe:

 • U prvom redu – nastojite smanjiti stres ili ublažiti njegove posljedice
 • Uzimajte dodatni vitamin C u obliku vitaminskih napitaka
 • U prehrani koristite što više mliječnih proizvoda dobivenih fermentacijom (acidofilno mlijeko, jogurt, mliječne kulture…)
 • Upotrebljavajte preparate cinka ili jedite namirnice bogate cinkom (crveno meso, ribe i riblji proizvodi, školjke, orasi…)
 • Svakodnevno pijte barem litar i po tekućine (biljni čajevi)
 • Jedite hranu koja je bogata prehrambenim vlaknima (voće, povrće, žitarice…)
 • Unos alkohola smanjite na najmanju mjeru
 • Jednostavni, rafinirani, stolni šećer upotrebljavajte što manje
 • Svakodnevnu prehranu organizirajte tako da jedete manje i češće obroke tijekom cijelog dana (5 obroka)
 • Redovito vježbajte, hodajte kad god vam se pruži prilika. Time držite svoje mišiće i zglobove u stalnoj formi
 • Spavajte barem 7 sati dnevno

Naučno je dokazano da mnogi faktori poput prehrane, fizičke aktivnosti, sna, stresnih situacija utječu na imunitet. Da bi imunitet pravilno funkcionisao potrebno je da svi navedeni faktori budu u ravnoteži.

Vitamini A, C i D i minerali – cink imaju veliku ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sustava.

Vitamin C jedan je od najsnažnijih antioksidansa. Aktivacijom enzima u stanicama imuniteta povećava otpornost organizma na razne infekcije. Tokom prehlade potrebe za vitaminom C se povećavaju, posebice prilikom povišene tjelesne temperature. Vitamin C skraćuje trajanje prehlade i ublažava njene simptome. Organizam ga ne može sam sintetizirati i stoga ga je potrebno unijeti putem hrane i dodataka prehrani. Naučno je dokazano da vitamin C pomaže u jačanju kapilara, sudjeluje u sintezi kolagena, povećava apsorpciju željeza, štiti od nastanka raka, kardiovaskularnih bolesti, sprečava nastanak staračke mrene, ublažava simptome alergija i astme. Dnevne potrebe za vitaminom C iznose minimalno 75mg, dok kod pušača iznose 200mg, a u liječenju nekih bolesti i više. Kako bi zadovoljili potrebe za vitaminom C tijekom cijelog dana preporuka je odabrati dodatke prehrani koji se postupno otpuštaju u naš organizam, a dodatno su obogaćeni s biofavonoidima iz prirodnog izvora. Udio vitamina C u proizvodima kreće se od 75mg pa sve do 1000mg, a tako su prilagođeni životnoj dobi, potrebama i stanjima organizma.

Vitamin D smanjuje rizik od razvoja respiratornih bolesti. Aktivira T-stanice koje napadaju tumorske stanice. Potiče djelovanje makrofaga koji se bore protiv patogenih mikroorganizama. Tokom ljetnih mjeseci potrebe za vitaminom D uvelike su zadovoljene prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Ali mnogi se ljudi, osobito tokom zime premalo izlažu suncu. Osnovna funkcija vitamina D je da pomaže apsorpciju kalcija u organizmu. Sposobnost proizvodnje vitamina D s godinama se smanjuje, a pomanjkanje vitamina D česta je pojava kod mladih osoba, što se očituje u brojnim autoimunim bolestima organizma kao znak pada imuniteta i niske razine vitamina D. Prirodni oblik vitamina D koji se najbrže apsorbira je vitamin D3 ili kolekalciferol.

Cink potiče djelovanje fagocita koji uništavaju viruse i pomažu u zaustavljanju prehlade, gripe i drugih zaraznih bolesti. Svaka naša stanica treba cink, jer je neophodan za pravilnu funkciju enzima. Pomaže u liječenju raznih infekcija, hroničnih bolesti, reumatoidnog artritisa i smanjenog rada štitne žlijezde. Uobičajena doza je 15mg jedanput na dan, jedan sat prije ili dva sata nakon obroka. Najbolja aposrpcija i blag učinak na želudac postiže se ako je cink u obliku citrata, glicinata, kelata ili aspartata.

Brojne biljke i začini koriste se u podizanju imuniteta u tradicionalnoj medicini već stoljećima. Neki od njih su kurkuma, đumbir, bijeli luk, biber, origano, cvijet bazge, klinčići, grejp, menta i kamilica.

Pet savjeta kako ojačati imunitet na prirodan način:

Balans – snažan imunitet zahtijeva izbalansiranu prehranu koja će uključivati sve makro i mikronutrijente. Ovo podrazumijeva unos raznolikih namirnica, osobito hrane bogate vlaknima  koja je presudna za dobar imunitet.

Hrana za crijeva – zdravlje je onoliko dobro koliko su nam zdrava crijeva. Dobre bakterije u našim crijevima  odgovorne su za apsorpciju vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari koje putem hrane unosimo u organizam. Uravnotežena prehrana i izbjegavanje šećera uvelike će pomoći vašim crijevima da dobro rade.

Ljuto – ljuta hrana odličan je saveznik u borbi protiv infekcija. Ljuti začini bogati su željezom i antioksidansima i pravi su ubojice bakterija i virusa. Osim toga, kad temperature budu ispod nule, griju nam organizam. Najbolji protuupalni začin je kurkuma koja podiže vitalnu energiju u našim stanicama. Dodavanjem kurkume jelima ojačat ćemo imunitet.

Minerali i vitamini – za snažan imunitet važno je opskrbiti tijelo potrebnim mineralima i vitaminima. Vitami E, željezo, cink i selen ključni su u borbi tijela protiv infekcija. Vitamin C i cink u kombinaciji skraćuju vrijeme trajanja prehlade, ako do nje već dođe. Najbolji izbor vitamina E je ekstradjevičansko maslinovo ulje, a tu su još sjemenke suncokreta  i orašasti plodovi. Cjelovite žitarice  bogate su selenom, a vitamin C naći ćete u paprikama, citrusima, borovnicama, kelju, brokuli i krumpirima. Kako je sezona bobičastog voća kratka, prepručljivoje zamrznuti ga i koristiti ujesen i zimi. Organizam ćete opskrbiti cinkom tako što ćete jesti jaja, školjke, mliječne proizvode, tofu, mahune i crveno meso.

Željezo – vrlo česta pojava je niska razina željeza u krvi, ali dobro je što ga u većini slučajeva možemo podići kroz prehranu i suplementaciju. Ako se osjećate iscrpljeno i konstantno umorno prvojerite razinu željeza u organizmu. Važno je napomenuti da uz namirnice bogate željezom treba unositi i vitamin C koji pomaže njegovu apsorpciju. Tijelo mora imati dovoljno željeza kako bi se učinkovito borilo protiv infekcije.

Čuvajte zdravlje.

Share.

Comments are closed.