ILIJAŠINTERVJU

Emisija „Vijećamo sa vijećnicima“: Bumbulović i Špiodić o načinima unapređenja zdravstva u Ilijašu

Problemi u oblasti zdravstva, načini njihovog rješavanja bili su tema novog izdanja emisije „Vijećamo sa vijećnicima“ u kojoj smo razgovarali sa vijećnicima Anelom Bumbulovićem (SDA) i Almirom Špiodićem (NiP).

Na početku razgovora napravili su osvrt na ovu problematiku za vrijeme svojih mandata.

Bumbulović:

Stanovnici Ilijaša, u određenim segmentima imaju pravo da budu nezadovoljni zdravstvenom zaštitom, ali treba istaknuti da mi kao Općina, odnosno lokalna zajednica, što je veliki apsurd, nemamo nikakvu nadležnost nad zdravstvenom zaštitom, što u FBiH imamo samo u KS. U svim drugim kantonima, Općina je osnivač zdravstvenih ustanova na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja, kao takva imaju ovlaštenja i mogu praviti planove, od nabavke opreme, aparata do rješavanja kadrovskih problema. U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti na nivou FBiH postoji mogućnost da općine ili kanton budu osnivači ustanova na nivou primarne zdravstvene zaštite. Komplikovan zdravstveni sistem sa dosta nelogičnosti, komplikuje put od pacijenta do ljekara, opterećuju i pacijente i zdravstvene radnike i mislim da je to najveći  izvor nezadovoljstva.

Špiodić navodi da su od početka u ovoj oblasti u Ilijašu problemi isti.

Špiodić:

-Zdravstveni sistem funkcioniše u kapacitetu 20 posto od onoga kako je na početku predstavljeno kada je u pitanju projekat porodične medicine. Mi i kao država, narod i medicinski radnici nespremno smo ušli u ovaj projekat. Problemi su kod nas isti: nedostatak kadra, posebno stručnog kadra, u nekim trenucima i nedostatak medicinske opreme. Sjećam se 2019. godine dvije godine sam insistirao da se nabavi stomatološka stolica u Dom zdravlja Podlugovi, a kad smo napokon dobili stolicu, naš vrsni stomatolog je napustio ustanovu zbog loših uslova rada. Mislim da se pod hitno nešto mora rješavati kada je u pitanju zdravstveni sistem, nema logike da se neki snimak ili specijalistički čeka šest mjeseci. Usluga koji građanin Ilijaša dobiva u našim zdravstvenim ustanovama je da dobije uputnicu i bude upućen na dalje liječenje.

Podsjetimo,  ove godine održana je i tematska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš kako bi se iznašla rješenja i unaprijedila zdravstvena zaštita u Ilijašu, kao i zbog onomad aktuelnog ukidanja  dežurstva nedjeljom u Domu zdravlja.

Tom prilikom  je usvojen zaključak da se traži od Ministarstva zdravstva KS i JU Dom zdravlja KS da se građanima općine Ilijaš obezbjedi pružanje zdravstvenih usluga u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, te da se Pravilnik o radnom vremenu JU Dom zdravlja KS uskladi sa tim Zakonom, te insistira da se obezbjedi rad Doma zdravlja Ilijaš i nedjeljom. Drugim zaključkom traženo je od DZ Ilijaš i Ministarstva zdravstva da se kadrovski kapacitira rad i pružanje zdravstvenih usluga u područnim ambulantama na teritoriji općine Ilijaš. Također, usvojeni su i zaključci  da se izvrši preraspodjela stomatologa tako da bi stomatološke usluge bile dostupne u Starom Ilijašu i Podlugovima, gdje postoje stomatološke ordinacije, kao i da se obezbjedi i rad pedijatra u danima vikenda u Domu zdravlja Ilijaš.

Naši gosti osvrnuli su se i na to da su građani Ilijaša, što je više puta tokom godina isticano,  diskriminisani u smislu kvantiteta dobivanja zdravstvenih usluga u odnosu na stanovnike gradskih općina. Obojica su istaknuli da se rad ljekara mora adekvatno stimulisati i nagraditi, a posebno mobilnost ljekara prema pacijentu, što bi bilo jedno od rješenja za unapređenje zdravstvene zaštite u Ilijašu, a zbog velike udaljenosti naseljenih mjesta od Doma zdravlja Ilijaš i činjenice da ambulante porodične medicine u tim mjestima nikada nisu proradile u punom kapacitetu.

Bumbolović naglašava da, iako Općina Ilijaš nema nadležnosti u ovoj oblasti, ipak značajno doprinosi i pomaže radu zdravstvenih ustanova u lokalnoj zajednici, u vidu donacija. Tako je nabavljeno sanitetsko vozilo za vrijeme pandemije COVID 19,  kao i ultrazvučni aparat za Dispanzer za zaštitu žena i materinstva, te se u budžetu svake godine obezbjeđuju određena sredstva za unapređenje zdravstvene zaštite.

Bumbulović je kazao kako je neophodna cjelokupna reforma zdravstvenog sistema u BiH kako bi zdravstvo učinili što funkcionalnijim i što dostupnijim za svakog pojedinca. Podsjetio je i da ne postoji ministarstvo zdravstva na nivou države BiH, te da posebnu pažnju treba usmjeriti na prevenciju bolesti, edukaciju stanovništva i zdravstvenih radnika i podizanju svijesti o važnosti zdravlja.  Špiodić, s druge strane,  smatra da bi pogubno bilo da općine upravljaju zdravstvenim sistemom jer nemaju kapacitet za to i da bi najbolje bilo da građani imaju jednoobrazno zdravstvo na nivou države i isti tretman, te da politika ima prevelik negativan utjecaj u ovoj oblasti.  Zajednički zaključak je bio da je zadatak politike da zdravstvenim ustanovama da dobar i funkcionalan zdravstveni sistem, radnicima u zdravstvu da optimalne uslove rada uključujući opremu, prostorije, vrijeme za pacijenta kako bi svi bili zadovoljni.

Povezane objave

Back to top button