INTERVJU

Enisa Mešetović: Moramo mladima dati do znanja da su oni naš najveći potencijal i naši budući lideri

Enisa Mešetović certificirana je službenica za mlade i stručna saradnica za rad sa mladima u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš. Svoje akademsko obrazovanje stekla je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a prvo radno iskustvo kao pripravnica u Javnoj ustanovi “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“ gdje je radila na poziciji novinarke.

Enisa je prva gošća nove emisije za mlade Radija Ilijaš „Svijet mladih“ koju emitujemo nedjeljom u 17:00 sati.

Zašto baš rad sa mladima, kako i kada je sve počelo?

-Sve je počelo od 2010. godine, bila sam jedan od inicijatora osnivanja Neformalne omladinske grupe koja je djelovala na području općine Ilijaš s ciljem realizacije projekata za mlade. Godine 2012. postala sam članica Savjetodavnog odbora mladih (YAP) pri Populacijskom fondu Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA), a od 2013. godine kao volonter/istraživač u Centru za političke studije. Iste godine, dobila sam funkciju predsjednice Savjetodavnog odbora mladih pri kabinetu općinskog načelnika, prisjetila se Enisa.

Njeno iskustvo u radu s mladima nastavilo se članstvom u Omladinskoj organizaciji “Iskorisiti dan-Carpe Diem“, gdje je bila projektna koordinatorica i PR organizacije. Od 2018. godine stalna je uposlenica Općine Ilijaš na poziciji Stručne saradnice za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor, a nekoliko godina poslije je unaprijeđena na poziciju Stručne savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor. Zainteresirana da pravi promjene u svojoj lokalnoj zajednici, bila je učesnica mnogih domaćih, regionalnih i međunarodnih konferencija, radionica i programa vezanih za omladinsku politiku, pisanje projektnih prijedloga, unapređenje položaja žena u društvu, te promocije volonterizma. Urednica je prvog biltena za mlade općine Ilijaš, Ilijaških novina, korisnica MentoRING programa, promoter nekoliko književnih dijela, te oficijelna voditeljica svečanih akademija i bitnih događaja na području općine Ilijaš.

Od 2010 godine kao jako mlada osoba radili ste sa mladima  i za mlade, koji su to neki problemi koji uglavnom muče mlade Ilijašane ?

-Ono što je ključno da imamo smjenu generacija, moramo pratiti trendove mladih i oni sami moraju kreirati svoje potrebe. Kada sam ja bila u tinejdžerskim godinama, problemi su bili nedostatak edukacija, kurseva, praktične nastave, zabavnih i kulturnih sadržaja. Kada sam učestvovala u izradi Strategije prema mladima Općine Ilijaš od 2018. do 2022. godine  tada su problemi bili i ponavljaju se i sada: nezaposlenost mladih, rješavanje stambenog pitanja mladih i ono što je naizraženije danas odlazak mladih, ta situacija u kojem se cjelokupno društvo nalazi na što lokalna zajednica ne može baš utjecati, osjećaj nesigurnosti i odlazak u druge zemlje i traženje budućnosti tamo. Na web stranici Općine Ilijaš mogu se pronaći analize istraživanja položaja i potreba mladih,  osam oblasti u kojima su mladi naveli svoje goruće probleme.

Mešetović ističe da je Općina Ilijaš poznat primjer lokalne jedinice naklonjene mladima u pružanju podrške omladini,  za što je dobila nagrade. Općina Ilijaš pruža mogućnost mladima da razviju svoj potencijal, imaju sve uslove za razvoj u oblasti obrazovanja, sporta, mobilnosti mladih, stipendije, budžet za projekte i organizacije mladih.

-Sve ono što Zakon o mladima FBiH nalaže smo ispunili i više od toga da bismo mladima pružili lokalnu zajednicu baš po njihovoj po mjeri. Do njih je koliko će to iskoristiti, cilj nam je doći do većeg broja mladih a to najviše postižemo u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Nedžad Ibrišimović“, a mladi koji nisu u srednjoškolskom obrazovanju informišu se putem lokalnih medija o našim projektima i mogućnostima  koje im Općina Ilijaš pruža, naglašava Enisa.

Više puta ste isticali da mladi nisu i ne smiju biti problem, nego su rješenje, sadašnjost, ali i budućnost.

Mlade ne smijemo gledati kao problem što često čujemo, ali moramo mlade gledati i razumijevati kao potencijal, posebno u lokalnoj zajednici. Ako imamo uspješne matematečare, fizičare, sportiste novinare mi taj potencijal moramo iskoristiti i uložiti velike napore da ih zadržimo u ovoj lokalnoj zajednici. Zato Općina Ilijaš ima stipendije i za doktorante, treći ciklus studija, jer nam je cilj da imamo što veći broj visokoobrazovanih mladih, kao i za drugi ciklus- master, budžet za takmičenja, edukacija fond za mobilnost mladih. Želimo mladima dati do znanja da su oni naš najveći potencijal i da sutra preuzmu liderstvo u lokalnoj zajednici, da budu novi predsjedavajući Općinskog vijeća, načelnici, direktori i to je zaista i slučaj i naša lokalna zajednica zavisni od njih, a cilj je da postanu aktivni i odgovorni građani i da svi radimo za dobrobit svih nas.

Enisa je najavila da uskoro kreće plan stipendiranja za ovu školsku godinu, ustaljeno sredinom novembra očekuje se javni poziv za stipendiranje učenika i studenata, stipendije za doktorante su stalne i za njih se može aplicirati tokom cijele godine.

-U toku je javni poziv za prijem volontera u Općini Ilijaš i traje do 21. septembra 2023. godine i to je prilika da steknu iskustvo kako bi mogli položiti ispit općeg znanja tzv. Državni ispit i kasnije aplicirati za posao. Služba za društvene djelatnosti u svojoj nadležnosti ima obrazovanje, kulturu, sport, zdravstvo i mjesne zajednice mnogi su projekti aktuelni, a posebno pred usvajanje budžeta za narednu godinu.

Zahvaljujući njenom djelovanju kao službenice za mlade, Općina Ilijaš usvojila je treću po redu Strategiju prema mladima sa akcionim planom 2023-2028. godina. Enisa kaže da je veoma zadovoljna ovim dokumentom i postavljenim ciljevima za narednih pet godina..

-Naš cilj jeste da na kraju svake godine Općinskom vijeću Ilijaš ali i mladima u našoj lokalnoj zajednici predstavimo koji su to projekti i aktivnosti iz akcionog plana realizirani.

Enisa na kraju poziva mlade da budu aktivni, informišu se o svojim pravima i mogućnostima, da se formalno obrazuju,  ali iskoriiste i mogućnosti izgradnje i jačanja sebe kroz neformalno obrazovanje i edukacije a sve kako bi ostvarili svoje snove i ciljeve.

Povezane objave

Back to top button