Enisa Mešetović predstavila aktivnosti TAG grupe u programu Radio Ilijaša

enisatagU jutarnjem programu Radio Ilijaša gostovala je Enisa Mešetović, članica TAG grupe. Govorili smo o podršci ženama u politici, važnosti uključivanja građana u procese odlučivanja, posebno o važnosti učešća građana u oblasti kreiranja budžeta.

 Kako je nastala cjelokupna inicijativa i koje je zamisao TAG-a?

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), 2014. godine,  počeo je s provedbom projekta TAG: mentoring, žene, liderstvo koji je za cilj imao, da kroz edukativne radionice i praktičan rad formira tehničku savjetodavnu grupu za podršku ženama u politici na području BiH, koji je pružio priliku ženama iz svih dijelova BiH da steknu osnovna znanja i vještine, koje su im omogućile da daju kvalitetnu podršku kandidatkinjama na izborima, aktivno uključe u politički život Bosne i Hercegovine te da motiviraju žene u svojim lokalnim zajednicama za aktivnije učešće u politici. Prvu generaciju TAG grupe je činilo 38 žena koje su pružale tehničku podršku i asistenciju u toku predizborne kampanje na opštim izborima 2014.  godine i to za 40 političarki iz 12 političkih partija, u okviru čega su održale 14 besplatnih radionica u gradovima širom BiH. TAG1  Svoj uspješan rad TAG grupa nastavila je kroz aktivnosti i rad druge generacije (TAG 2.0), a sve u okviru projekta “Politika iz mog džepa”. Polaznice druge generacije TAG grupe specijalizirale su se u oblasti budžeta i budžetiranja lokalnih samouprava, nakon čega su  realizovale treninge za žene kandidatkinje na Lokalnim izborima 2016. u pet lokalnih zajednica, 25 sijela u mjesnim zajednicama, pet radionica u American Corners u Doboju, Trebinju, Brčkom, Sarajevu i Mostaru te održavanje javnih rasprava u Tešnju, Ilijašu, Zenici, Goraždu i Prijedoru. Budući da je budžetiranje veoma specifično područje ekspertize a političari dolaze iz raznih struka, edukacije o budžetiranju su nužno potrebne i višestruko korisne za njihov rad. Još je bitnije za žene političarke da prisustvuju treninzima o budžetiranju kako bi mogle promovrati rodno-osjetljivo budžetiranje. Žene u ruralnim područjima su diskriminirane iz mnogih razloga. Dolaze iz manje razvijenih područja, posjeduju nižu stopu pristupa obrazovanju i imaju manje moći u procesima donošenja odluka. Stoga u projektu organiziramo sijela kao jednostavnu i prirodnu formu okupljanja u tradiciji naših naroda, preko kojih se daju ideje za pristup problemima lokalnih zajednica. Na ovaj način, žene iz ruralnih zajednica mogu učestvovati u planiranju projekata u svojim zajednicama i monitoringu utroška sredstava.

 Možeš li nam ukratko opisati budžetski proces i mehanizme na osnovu kojih građani mogu uzet svoje učešće u izradi budžeta za lokalni nivo vlasti?

Bitno je znati da je process budžetiranja kompliciran i dugotrajan proces, koji obuhvata niz aktera. Svaki građanin treba da zna da je budžet sredstvo za ostvarivanje ekonomskih, socijalnih i općedruštvenih ciljeva svih građana jedne lokalne zajednice. Budući da budžet čini javni novac, vlasti na svim nivoima imaju zakonsku, moralnu i politčku odgovornost da obezbjede učešće javnosti u svim fazama izrade, te samog usvajanja budžeta.

 Koje aktivnosti su članice TAG grupe do sada implementirala na područuju općine?

Govoriti o aktivnostima prve i druge generacije TAG grupe je zaista nemoguće a da se ne pojave emocije. Na moje veliko zadovoljstvo, ja sam imala tu čast i priliku da budem odabrana kao polaznica prve generacije TAG grupe te na taj način steknem neprocjenjiva znanja i iskustva iz mnogobrojih oblasti ali i upoznam fantastične i uspješne žene iz svih dijelova BiH. Ovaj program zahtjevao je mnogo rada i učenja, budući da je nakon višemjesečnih treninga i obuka uslijedio i praktični dio obuke, odnosno pružanje podrške kandidatkinjama na Općim izborima u BiH 2014. godine. Za mene, jedna od najvećih prednosti ovog programa jeste prilika da svoja stečena znanja i iskustva prenesemo na aktivnosti lokalne zajednice iz koje dolazimo. Tako smo, u mjesecu decembru 2014. godine, kolegica Selma Redžo i ja realizovale TAG radionicu u Ilijašu, uz prisustvo značajnog broja zainteresovanih žena. Tokom radionice, govorile smo o višestrukoj ulozi žene, te dale podatke o položaju žena u politici u svijetu i BiH, rodnoj (ne)ravnopravnosti. Kroz projekat “Politika iz mog džepa”, u toku mjeseca augusta 2016. godine na području općine Ilijaš održano je pet edukativnih radionica na temu “Budžetiranje u jedinicama lokalne samouprave” u mjesnim zajednicama Dragoradi, Podlugovi, Ljubina, Srednje i Kamenica, kojima je prisustovalo 50 žena.TAG BUDZETIRANJE ILIJASTAG ILIJAS

Nakon navedenih aktivnosti, održana je i dvodevna radionica za kandidatkinje na Lokalnim izborima 2016., kao i za sve političarke zainteresirane za budžet i budžetiranje lokalnih samouprava. Stvaranje partnerstva: građani i vlast” bila je tema Javne rasprave koja je održana protekle sedmice u sali Općinskog vijeća Ilijaš.

Da bi povećali nivo participacija građana u budžetskom procesu vlasti se odlučuju na izradu pojednostavljenog budžeta za građane. Možeš li nam reći koji bi to bili benefiti ukoliko bi lokalne vlasti izradile ovakav jedan budžet?

Godišnji budžet je obično veoma kompleksan dokument koji je teško razumljiv velikom dijelu javnosti i upravo zbog toga bi vlasti trebale pomoći građanima da razumiju budžet. Pored toga što je veoma važno da dokument budžeta bude dostupan javnosti, jednako je važno da budžet bude razumljiv i jasan svim građanima.  Dakle, budžet za građane je neka vrsta pojednostavljene verzije dokumenta, i trebao bi da ispunjava nekoliko kriterija: objektivnost, razumljivost široj publici, sadržajnost, efektivnost, sveobuhvatnost i informativnost, zaključila je Mešetović na kraju.

 

Prethodni članakZima i snijeg ilijaškog planinskog područja nisu zaledili dječiju radost i domaćinska srca
Naredni članakOdržana V sjednica Općinskog vijeća Ilijaš