Esad Kopić Osmanović, autor knjiga “Hamajlija za bosansku kuću” bio je gost popodnevnog programa Radio Ilijaša. Najnovije djelo nosi naziv”Merdžan Bosne pjesmom nizan”.

Sa slušateljima Radio Ilijaša je podijelio ogromnu ljubav prema sevdalinci. Posebna vrijednost ovog djela, kao i prethodnih,  je  u iskrenosti autora, u njegovoj istinskoj ljubavi prema narodnoj tradiciji i to što su ‘pisane srcem i dušom’i njegova velika želja da ljubav prema sevdalinci prenese na nove generacije.

Esad Kopić Osmanović svojom petom knjigom zaokružuje svoj izuzetno značajan opus vlastitog istraživačkog rada.

Tekstovi ove knjige se već obrađuju u jednom projektu koji će donijeti još novih 20 pjesama sa 20 različitih izvođača. Rijetki su autori kao što je Kopić, koji  su napisali 1000 autorskih tekstova poezije. Ova Kopićeva knjiga je iskorak u njegovanju izvornog sevdaha u razvoju bosanskohercegovačke umjetničke tradicije.

Moramo napomenuti da nove generacije mladih snimaju pjesme prema Kopićevim tekstovima, što je bila vizija samog autora.

Ovim djelom autor pokazuje svijetu značaj i kulturni iskorak muslimanskog, bošnjačkog elementa bh područja.

Kopić potvrđuje činjenicu da svi elementi bosanske lirske pjesme imaju izvor u onom kulturno-tradicijskom supstratu koji leži u u zajedničkoj podlozi bosanskog nasljedstva.

Pokrovitelj štampanja ovog vrijednog djela je “SABAH” , krovno udruženje Bošnjaka u Hrvatskoj. Esad Kopić Osmanović je rođen u Barićima (Teslić). Živi i radi u Zagrebu.

Share.

Comments are closed.