ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Esad Kopić Osmanović u programu Radio Ilijaša govorio o knjigama “Hamajlija za bosansku kuću”

Edicija hiljadu pjesama „Hamajlija za bosansku kuću” koja se sastoji iz pet knjiga književnika Esada Kopića Osmanović je djelo od izuzetne važnosti u oblasti bosanskohercegovačke tradicije i kulture. Sevdah je veoma važno polje u kulturi Bosne i Hercegovine, po čemu se prepoznajemo u svijetu kao država značajne kulturne tradicije, obogaćujući tako i svjetsku kulturnu baštinu. Izvorni sevdah obogatio je ne samo baštinu Bosne i Hercegovine, već i svjetsku baštinu.

Tim povodom, u programu Radio Ilijaš razgovarali smo sa književnikom Esadom Kopićem Osmanović.

„Ova priča počela je prije sedam godina, i svake godine sam objavljivao po jednu knjigu. Ono što nije u tih sedam godina izašlo, u međuvremenu je bio jedan CD sa snimljenim pjesmama i predstavljene su na raznim festivalima. Sada sam kompletirao tu ediciju hiljadu pjesama u pet knjiga. Mnogi su rekli da je ovo jedinstveno i vrhunsko djelo u BiH. Uradio sam jako lijep posao za sevdah i našu kulturu“ kazao je Kopić Osmanović.

Ističe da je tematika u svih pet knjiga ista, jer se radi o njegovim osjećajima. Također, naglasio je da ima u knjizi nekoliko ilahija i kasida, ali i epskih pjesama i da je to sve u duhu naše bosanske kulture.

Kopićeve knjiga su iskorak u njegovanju izvornog sevdaha u razvoju bosanskohercegovačke umjetničke tradicije.

„Sevdah je naše blago, emocija i naš DNK. Uvijek gledam da kažem  pozitivne stvari o sevdahu i sevdalinci, ako je do sada bilo određenih malih pauza u izvođenju i stvaranju novih pjesama i djela, evo sada imamo priliku i sad se to radi i ima dovoljno udruženja u BiH koja pretendiraju da se što više promoviše sevdalinka“ kazao je.

U svojoj petoj autorskoj knjizi pod naslovom “Hamajlija” Esad Kopić Osmanović, na tragu prethodno uspostavljene poetike, nastavlja pjevati u svom vlastititom jezičko-stilskom duhu. Ono što se posebno ističe kao bitna odrednica jezičkog duha Kopićeva stvaralaštva jeste majstorska upotreba starije bosanske leksike, koja gotovo da oživljuje stare modele i forme pjevanja, posebno zahvaljujući vlastitim kreativnim postupcima neologističkog inoviranja, shodno zakonitostima savremene jezičke slike.

Esadovo djelo na najbolji način doprinosi podizanju bosanskohercegovačke kulturne tradicije i jasno šalje poruku svijetu da ova zemlja ima autora čija djela na najbolji način predstavljaju kulturnu vitalnost u Bosni i Hercegovini.

Gradska biblioteka Ilijaš je bogatija je za pet knjiga književnika Esada Kopića Osmanović, a svakako naši građani bit će obaviješteni ukoliko u našem gradu bude promocija knjiga.

Povezane objave

Back to top button