Evropski dan parkova: Zdravi parkovi, zdravi ljudi

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne pogodnosti, kao što je očuvanje bioraznolikosti, staništa biljaka i životinja, dobrobiti za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini. Danas je, ipak, više nego prije potrebno istaći da oni ne štite samo naše prirodne resurse, već imaju veliku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi neophodan je čovjeku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, dok je zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike važnosti stvoriti više prilika za boravak građana u prirodi.

Brojna zaštićena područja širom Evrope, ali i naše regije iskoristiće 24. maj za poziv posjetiocima da se vrate u parkove.

-Samo očuvani parkovi i zaštićena područja nastaviće pružati brojne usluge ekosustava, u koje spadaju i pogodnosti za ljudsko zdravlje. Zbog toga je neophodno osigurati njihovo adekvatno financiranje koje će potom biti usmjereno prema poboljšanju upravljanja parkova i razvijanju održivih aktivnosti. Jedna od mogućih aktivnosti svakako je edukacija, jer su parkovi svojevrsne učionice na otvorenom, koje omogućavaju fizičko distanciranje u situaciji kada je i dalje neophodno poštovati mjere za očuvanje javnog zdravlja, izjavio je voditelj WWF-ovog programa za zaštićena područja Marko Pećarević.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promoviše se pod sloganom “Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprinijeti očuvanju i čovjekovog zdravlja.

Evropski dan parkova obilježava se od 1999. godine, kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Švedskoj. U regiji ovaj datum se obiježava još od 2001. godine.

Prethodni članakBajramska hutba Reisu-l-uleme
Naredni članakPrelijepa slika Bajrama iz džemata Podlugovi