KULTURA

Festival njemačkog filma u kinu Meeting Point u Sarajevu, ulaz besplatan

U okviru Festivala njemačkog filma, od 13. do 17. novembra,  u kinu Meeting Point u Sarajevu će biti prikazano sedam aktuelnih njemačkih igranih filmova sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Berlinalea, 2019. i 2020. godine.

Filmovi su tematski fokusirani, društveno relevantni, politički aktuelni, umjetnički vrijedni i nagrađeni mnogim nagradama, a bit će prikazani u terminima u 17.30 i 20.30 sati.

Festival, kojeg organizira Gete-Institut, otvara visoko ocijenjena društvena drama “Razbijačica sistema” u režiji Nore Fingšajt, koja je 2020. godine nagrađena s osam Njemačkih filmskih nagrada te osvojila niz međunarodnih filmskih i festivalskih nagrada.

Nakon projekcije filma, bit će organizirana “Pitanja i odgovori” sesija sa Nebojšom Jovanovićem  (Sarajevo Film Festival), a potom će uslijediti filmska adaptacija romana Alfreda Dubelina “Berlin Aleksanderplac” (2020), koji je dobio pet nagrada na Berlinaleu 2020, u režiji Burhana Kurbanija.

U programu su i filmovi “Predaleko”, “Vrijedi izrečena riječ”, “Časovi perzijskog”, “Audicija”.

Festival završava projekcijom filma “A sutra cijeli svijet”.

Ulaz je besplatan za sve projekcije filmova, a iz Gete-Instituta podsjećaju da je broj mjesta u kinu Meeting Point ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi.

Izvor: BHRT

Povezane objave

Back to top button