Fiesta povodom uspješnog završetka projekta „Edukativne radionice za djecu u MZ Mrakovo“

Omladinska organizacija „Carpe diem“ Ilijaš organizirala je u Društvenom centru  u Mrakovu  Fiestu povodom završetka projekta „Edukativne radionice za djecu u MZ Mrakovo“, što je bio dio programa „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji finansiraju Vlada Švicarske i Švedske, a provodi UNDP.

Održane su četiri dvodnevne edukativne radionice, a na zadovoljstvo predstavnika OO „Carpe diem“,  izazvale su veliki interes i polučile izuzetan uspjeh,  najmlađi su  se pored upoznavanja, igre i druženja, educirali i razvijali svoj potencijal i kreativnost.

-Zaista smo uživali u ovom projektu. Imali smo četiri dvodnevne radionice, od novembra radimo sa djecom. Danas predstavljamo sve postignute rezultate. Nama je zadovoljstvo reći da je u radionicama učestvovalo više od 300 djeca, a naš cilj je bio 150 djece. Pridružila su nam se djeca i iz MZ Podlugovi, kao i iz Udruženja „Budi mi drug“ i zaista nam je drago da su i oni učestvovali. Imamo još par radionica za mlade, kada to bude završeno planirano je prezentiranje svih rezultata, te ćemo nakon toga aplicirati ponovo na ovakav ili sličan projekat. Uskoro će na nivou općine Ilijaš biti završeno pregledanje prijedloga projekata za koje se nadamo da će uspjeti i da ćemo nastaviti sa radom, a ideja uvijek ima i svakako ćemo nastaviti sa radom, kazala je predsjednica OO „Carpe diem“ Ilijaš Elma Čutura.

Polaznica radionica Emina Bešlija, učenica VIII razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ jako voli da pjeva i na današnjoj Fiesti izvela je numeru Marije Šerifović: „Pametna i luda“. Radionice je, kaže, pohađala zbog druženja i da stekne nove prijatelje.

Mislim da su ove radionice jako zabavne,a i poučne. Nadam se da će biti nastavljene i da će nas sljedeće godine biti još više, kazala nam je Emina. 

Omladinska organizacija „Carpe diem“  već nekoliko godina pokazuje da mladi nisu ni lijeni niti nezainteresiranii, te da su im za djelovanje samo potrebni pravi sadržaji koji će kombinirati najpopularniju metodu učenja i djelovanja, a to je učenje kroz igru i zabavu. Prva radionica „Mala škola bontona“ imala je za cilj da se na kreativan i praktičan način djecu pouči pravilima lijepog ponašanja. Na drugoj radionici „Kreativne ruke“ kroz igru i zabavu djeca su naučila  izradu  čestitki i drugih predmeta koji će im koristiti.  Treća radionica „Mali naučnici“ bila je nešto novo svoj prisutnoj djeci. Djeca su upoznata sa pojmom eksperiment, stekli su znanje o osnovnim temama te su se zainteresovali za eksperimentisanje sa pristupačnim kućnim stvarima. Na četvrtoj radionici „Zaboravljene dječje igre“ prisustvovalo je više od  40-ero djece. Djeca su se prisjetila zaboravljenih igara, radili u timovima te naučili da je na taj način lakše rješavati probleme i zadatke.

Na kraju Fieste dodijeljene su diplome i zahvalnice volonterima, saradnicima, medijima i svima onima koji su podržali projekte ove aktivne ilijaške Omladinske organizacije. Prisutima su se obratili Jasmina Islambegović,  predstavnica UNDP-a BiH, Elma Čutura- predsjednica O.O “Iskoristi dan-Carpe Diem“, Enisa Mešetović -koordinatorica projekta, te Mehmed Smajlović, predsjednik MZ Mrakovo.

Prethodni članakObilježen 17. rođendan Predškolske ustanove “Behar”
Naredni članakZavršen Memorijal “Rašid Buća”-prvak KK “Igman”